"Кратуни", "тикви" и "мутри" - обръщения между общинските съветници в Бургас

Йорданка Ингилизова посмъртно получи званието "почетен гражданин"

"Кратуни", "тикви" и "мутри" са обръщенията, на които преминаха общинските съветници днес по време на редовното заседание на местния парламент още по време на първите седем точки. Обръщенията бяха традиционно подети от опозицията от НФСБ във връзка с докладната на групата за удостояване на Чарлз Дикенс със званието "почетен гражданин на Бургас". Предложението беше отхвърлено, отново. 

Съветниците обаче приеха званието посмъртно да получи журналистката Йорданка Ингилизова, която има голям принос към културния живот на Бургас.  

Предложението беше внесено от кмета на града Димитър Николов. За учудване, заради няколко гласа българската състезателка по художествена гимнастика Жулиета Шишманова също не получи званието. Нейното име носи и ежегодният турнир по художествена гимнастика в Бургас. Писателят Васил Джавков с литературен псевдоним Борис Априлов също не получи правото да носи званието.

До обед съветниците приеха едва 12 точки от дневния ред, в който фигурират общо 83. Най-интересни се очаква да бъдат дебатите относно предложението за поемане на общински дълг, за финансиране на проект за експозиционен център “Флора Бургас", в размер 3.5 млн. лв. Срещу докладната на кмета Димитър Николов вчера се обявиха общинските съветници от БСП.