Седмицата: Урок по търпение

Телци и Скорпиони, следвани от Лъвове и Водолеи - на изпит пред Живота. А нов Слънчево-Сатурнов цикъл поставя задачи за всички.

Астрологична картина за 4 - 10 ноември

Новолунието в Скорпион отбеляза точка на катарзис, след която за много хора, организации и дори държави ще настъпят събития, които изцяло ще променят посоката на живот за месеци, та дори и за години напред. В някои случаи причина за това ще стане качествено развитие или обрат в процеси започнали през май, в други ще се появят изцяло нови тенденции и житейски програми, които ще променят необратимо обективната ни реалност. Те и ще ни поставят в изцяло нови условия, които ще трябва да приемем и към които в последствие ще трябва да се приспособим.

Седмицата която предстои ще бъде може би най-нестабилният период през 2013г. Стелиумът от планети в Скорпион отбелязва началото на няколко между-планетарни цикъла, всеки от които с различна продължителност и степен на влияние. Слънчевото затъмнение пък придава особена съдбовност и подсказва протичането на обновителен процес. Представа за резултатите от него ще добием по време на пълнолунието след две седмици, а дали те ще бъдат постигнати и до каква степен ще бъдат удовлетворителни за нас ще разберем след девет месеца. За сега обаче стоим едва на прага, едва открехнали вратата. Промяната в обстановката, дори и доброволно да сме открехнали вратата, поражда съмнения, нерешителност и колебания и може да бъде съпътствана с отхвърляне и песимизъм, особено за онези, които са привикнали към спокойствието, стабилността и отсъствието на проблеми. Енергията на пренаселения Скорпион е твърде интензивна, поради което резките изказвания, конфликтните ситуации и неадекватните реакции за кратко ще се превърнат в част от ежедневието ни. За кратко, но достатъчно драматично, за да преместят лостовете на житейската колесница и да и помогнат да направи завой или да потегли по изцяло нови пътища. Всички фактори сочат, че най-ценните ни помощници сега са мъдростта, търпението и въздържането по отношение на крайните мнения и решения. Разбира се там, където това е възможно.

Поради Ретроградното движение на Меркурий и тайнствените характеристики на Скорпион, е възможно за мнозина съществените промени да настъпят не във следствие на външни събития, а на вътрешни преживявания, преоценка на ценностите и  възприятията. Околните могат и да не забележат веднага промяната, но но ние осезаемо ще усещаме и ще запомним как първите дни на ноември са преобразили животът ни. Разбира се би било наивно да си мислим, че сме единствени и преживяваме нещо уникално. Затова се налага да бъдем по-деликатни, с ясното съзнание, че някой от близкото ни обкръжение също може би е подвластен на този процес. Това ще ни спести неудобства и неприятности в случай, че се сблъскаме със студенина и привидно безразличие, там където сме свикнали обичайно да намираме покой и утеха.

Новият Слънчево-Сатурнов цикъл, стартиращ в Близост до Северният лунен възел и предхождан от Слънчево затъмнение, ни подсказва необходимост, но и полза от използването на придобитите в миналото опит и познания в нови ситуации и обстоятелства. Стъпвайки на здравите основи на добре проверените  и доказали устойчивостта си във времето модели, вероятно ще можем по-успешно да преценим новите възможности и бъдещите изменения които могат да възникнат в следствие от реализирането им.

Разбира се ще има и неприятни моменти свързани с освобождаването на психичните модели, а след тях и на материалните обстоятелства и взаимовръзки, които ограничават свободата ни и спъват личностното ни развитите. Конфронтацията с ключови  авторитетни фигури в живота ни е почти неизбежна и в много случаи крайно необходима, въпреки съпътстващите я неудобства. В обществено-социален план, тази тема ще се прояви в оставки или отнемане на неоправдани отговорности и привилегии. В личен аспект, тя вероятно ще се разиграе на ниво шеф-подчинен, родител-дете и всички възможни двойки взаимоотношения,  в които единият от участниците е поставен или сам поддържа зависимост от другия. Така или иначе в живота на всеки от нас присъства някой който ни казва "трябва", "длъжен си", "искам от теб" и много от авторитетите както и моделът ни на взаимодействие с тях ще бъдат подложени на ревизия и преоценка.

Каквито и импулси да ни владеят обаче, следва да помним, че през тази седмица все още ще се затрудняваме в това да даваме вярна оценка на случващото се с нас и около нас. Дори ситуацията да ви се струва кристално ясна, бъдете сигурни, че тя не е узряла достатъчно,  за да ви помогне да вземете верни решения. А грешните изводи и стъпки могат да предизвикат болезнени обрати в живота ни и със сигурност ще ни привържат към темата поне през следващите шест месеца. Едва в края на тази и началото на следващата седмица, ще получим достъп до онази информация, която ни е липсвала до сега, за да сглобим цялостната картина на настоящето и да добием адекватни перспективи за бъдещето.
Успех!