Внимание! Камерите на смартфоните могат да разкрият пин кодовете ни

Сигурността на смартфоните се е подобрила значително в последните години

Учени са достигнали до метод за разкриване на пин кодовете на приложения за смартфони – чрез прослушване на звука от натискането на виртуалните бутони и гледане на лицето на потребитля, когато въвежда кода си.

Сигурността на смартфоните се е подобрила значително в последните години. В някои устройства има две различни системи за въвеждане на данни - една за апликации, които служат за банкиране или други поверителни операции и една за останалите приложения. Целта е да се изолират секретните приложения от други, които носят опасности и рискове.

Камерата и микрофонът могат да бъдат канал за атака от заразено приложение, качено на устройството. Звуков запис от въвеждането на пин код и видео от предната камера, показващо лицето на потребителя, въвеждащ кода могат да разкрият коя точно част на екрана се натиска.

Изследователите са направили тестове, за да проверят колко успешно може да бъде разкриването на пин кодове с този метод. От петдесет 4-цифрени кода при два опита са разкрити 30 процента, а при пет опита – повече от половината. Очевидно е, че по-дълъг код има по-голям шанс, но дори при тест с 8-цифрени пароли около 45 процента са разкрити с пет опита.