Мосад: Ислямистки пари стоят зад трансферите на Христо Бисеров

Вероятно става въпрос за финансови потоци от Близкия изток към България с цел узаконяване на имоти на мюсюлманското вероизповедание

Връзката на скандалния политик Христо Бисеров с ислямистки фондации, разкрита от израелските тайни служби Мосад, е в основата на аферата с незаконните транзакции по негови сметки, съобщава вестник "168 часа".

Вероятно става въпрос за финансови потоци от Близкия изток към България с цел узаконяване на имоти на мюсюлманското вероизповедание. В подкрепа на тази теза е визитата на вицепремиерa и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев на 12.11.2013 г. в Израел. Според твърденията на запознати източници посещението е във връзка с аферата "Бисеров".

Само дни преди да се разшуми покрай скандалния политик Бисеров, Сергей Станишев също е на посещение в Израел. Там той е имал среща с вътрешния министър на държавата. Предполага се, че още тогава мандатоносителят на правителството е бил предупреден за засечени финансови операции на Бисеров с ислямистки капитали. До този момент Станишев отказва да коментира трусовете в ДПС.

Арабистът проф. Владимир Чуков казва, че транзакциите с ислямски капитали са много опасни и подобни действия са насочени срещу националната сигурност на България. Такива престъпления се разследват от отделно звено в ДАНС - "Финансово разузнаване".

Чуков констатира, че преди четири години подобен тип транзакции за терористичната Ирландска републиканска армия са преминали през български банки. Тогава също с помощта на партньорска служба това е било установено и предотвратено.

Експертът по етническите и религиозни въпроси Николай Панков твърди пред изданието, че Бисеров е разпределял огромен финансов ресурс от Турция, предназначен за спечелването на дела, заведени от Главно мюфтийство за възстановяването на собствеността върху земи, гори и други имоти.

Главна прокуратура вече разпореди пълна данъчна ревизия на имотното състояние и доходите на Бисеров. Срещу него и сина му Главинков има образувано дознание за финансови и данъчни престъпления, както и за пране на пари в големи размери.