Няколко протестa блокират София днес

Около 8 000 души, членове на КНСБ, ще протестират в София днес, съобщи лидерът на синдиката Пламен Димитров в ефира на БНТ. Недоволството на синдиката е провокирано от сериозни заплахи за икономиката – в енергийната сфера и здравеопазването. Основните възражения са срещу бюджета за 2014 г. и положението на работещите българи. От синдиката заявяват, че като представители на работеща България, държат на спазване на законите на страната, моралните норми и принципите на демокрацията, най-вече от претендиращите да управляват държавата, живота и бъдещето на младите. По техните думи работещите в системата са под стрес, в очакване загубата на хиляди работни места, което ще отнеме хляба и на семействата им, а за спасяването на енергийната система в Бюджет 2014 не са предвидени дори минимално необходими средства. Расте опасността от финансовия й колапс.

Националното протестно шествие-митинг на КНСБ ще тръгне в 11.15 ч. на пл. „Македония” № 1 пред сградата на КНСБ, ще продължи по бул. „Христо Ботев” – бул. „Ал. Стамболийски” – пл. „Света Неделя”, където ще се проведе протестният митинг пред Министерство на здравеопазването от 11.30 ч. до 11.40 ч. Протестният митинг пред Министерски съвет ще се проведе от 11.50 ч. до 12.00 ч., а митингът пред Народното събрание ще се проведе в 12.30 ч.
От 11.00 часа "Ранобудните студенти" ще се съберат на протест с искане за оставка на правителството и Народното събрание пред парламента. Те обявиха, че ще подкрепят протестното митинг-шествие на КНСБ.
Протестно шествие и митинг срещу Закона за автомобилните превози ще се проведе в столицата, по следния маршрут: пл. „Св. Александър Невски”, ул. „Оборище”, ул. „Г. С. Раковски”, бул. „Княз Александър Дондуков” до пл. „Независимост” с провеждане на митинг в 13.00 часа на пл. „Независимост” пред сградата на Народно събрание 2 и обратно по следния маршрут: пл. „Независимост”, бул. „Княз Александър Дондуков”, ул. „Г. С. Раковски”, ул. „Оборище” до северната дъга на пл. „Св. Александър Невски". Исканията на таксиметровите шофьори са срещу промени в закона за превоз на пътниците. Според тях глобите за таксиметровите шофьори дори и за дребни нарушения са прекалено строги. Посочен беше пример, че за преминаване на автомобил при червен светофар, глобата е 100 лева. За липсата на дневен финансов отчет към пътната книжка шофьорите са глобявани с 200 лева.

Таксиметровите шофьори се обявиха още и срещу психологическите тестове на всеки три години. Те предлагат да има тестове за шофьори, които имат системни нарушения, а не за всички.

Преди 14.00 часа в района на Президентството новоизгряващият политик Николай Бареков и привържениците на "България без цензура" ще се съберат на протест, преди заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност. Той алармира, че няма да допусне за участие в заседанията на съвета Бойко Борисов и Цветан Цветанов, докато Лютви Местан и Сергей Станишев ще бъдат освиркани и ако успеят да влязат, ще влязат. На Бареков му се иска и да бъде допуснат на заседание на КСНС, но вчера президентът Росен Плевнелиев каза, че законът ясно посочва кои са участниците в това заседание. Подходът към АТАКА е различен, тъй като Бареков изрично подчертава, че Сидеров не е влизал в управлението на страната и към него не могат да бъдат предявявани претенции.