Йовчев: Нови избори няма да тушират напрежението

Сложната обществено-политическа обстановка в страната води до риск в сигурността, след усложнената обстановка в Близкия Изток

По думите на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев предсрочните избори могат да бъдат стъпка или средство за постигане на националните цели, но сами по себе си не могат да бъдат дефинирани като цел. Според доклада, представен от него пред участниците в КСНС,дори има вероятност следващата политическа конфигурация в Народното събрание да бъде по-сложна и по-нестабилна.

Основният извод на МВР е, че са налице опити за тласкане на спонтанните протести в определена «политическа посока».

По този начин обаче обществената енергия често се насочва към погрешни посоки и към деструктивни действия, които няма да доведат до разрешаване на проблемите. 

Според Йовчев при тази ситуация не може да се осъществи ефективна комуникация между институциите и протестиращите. Освен това спонтанно протестиращите не излъчват лидери и респективно нямат програмни цели. В доклада се посочва още, че те не припознават политически субекти, които могат да отговорят на очакванията им.

В него се посочва още, че причините за възникването на протестите са едни и същи, като повечето от тях са възникнали назад във времето, а ескалацията на протестите през последните месеци е следствие от острото политическо противопоставяне.

По думите на вицепремиера Йовчев липсата на правила в политическата борба, активното търсене на външна подкрепа и опитите за въвличане на институциите в процеса на политическа конфронтация води до намаляване на доверието в тях и дискредитирането им в национален и международен аспект.

«Агресивното поведение, широкото използване на компроматни кампании, както и опитите за използване на обществените нагласи за постигане на политически цели, доведоха до разделение, омраза и напрежение в обществото», категоричен е Цветлин Йовчев.