Облагат енергийно бедните?

Обсъжда се 20 % такса върху ВЕИ

Това спокойно може да влезе във всички учебници като пример за лошо управление не само в енергетиката, но и в парламента", категоричен е Руслан Стефанов.

Решението за 20% такса върху приходите на ВЕИ-тата е лошо, казва директорът на икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов пред БНР.  

По думите му това е класически пример, в който се въвежда регулация и то от най-висшия регулаторен орган - Народното събрание.

Внасянето на решение в Закона за бюджета, който променя друг закон, е коментирано многократно и е ужасно порочна практика, допълва Стефанов. Според него, ако тези пари отидат в бюджета като някакъв вид резерв, потребителите на електрическа енергия ще бъдат обложени с допълнителен данък, който ще се ползва от всички за общи цели в бюджета.

"На практика по този начин се облагат енергийно бедните в градовете и ги прехвърляте към другите енергийно бедни, които не ползват електроенергия, например над 90% от българските домакинства в селските региони на практика ползват дърва и въглища за огрев, така че, едва ли ги засяга толкова цената на ВЕИ", аргументира се директорът на икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията

По думите му в случая става въпрос за една неподготвеност от страна на Министерството на финансите и Министерството на икономиката и енергетиката, и от страна на депутатите най-вече.

Стефанов казва, че е безотговорно да се предлага приемането на такива решения между първо и второ четене, без да има ясен анализ.