Къде се крият най-много микроби?

Микробите са навсякъде, независимо дали това ни харесва, ще заяви почти всеки микробиолог

В природата съществуват изключително малко среди, които са абсолютно чисти.

90% от човешкото тяло са микроорганизми, но за щастие само 1-2% от около 60-те хиляди микроби, с които човек се сблъсква всеки ден, са потенциално опасни за хората с нормален имунитет.

Съществуват определени места, където концентрацията на вредни микроорганизми е особено висока:

Пералнята - в средна порция бельо, еднократно поставена в пералнята, се съдържат около 100 милиона бактерии E.coli.

Скоростният лост на автомобила – средно по него има около 200 вредни микроорганизма на кв.см.

Двигателят на автомобила - това е едно от най-мръсните места в колата заради съответния температурен и вентилационен режим.

Телефонните апарати – скорошно изследване показва, че по 20% от клетъчните телефони има повече вредни бактерии отколкото по кухненската мивка.

Дамските чанти - много жени ги оставят или носят на различни обществени места, където концентрацията на вредни микроорганизми е особено висока.

Детските седалки в автомобила - превозването на много пътници в колата, особено на деца, води до микробна контаминация на всички повърхности особено на т.нар. детски места, откъдето микроорганизмите могат лесно да попаднат върху тялото на детето.

Бутоните – от всякакъв вид. Те са по-трудни за почистване.

Купето на автомобила - най-мръсното място, разбира се, са изтривалките, върху които има над 200-250 микробни тела на кв.см.

Тоалетната в самолета – въпреки редовното им почистване самолетните тоалетни се използват от много хора за кратък период от време, поради което те са “идеално” място за пренасяне на вируси и бактерии.

Кухненската дъска за рязане - върху нея много често се намират средно 200! пъти повече фекални бактерии отколкото върху седалката на тоалетната чиния.

Източник: здраве.bg