Бургас подготвя проекти за милиони, виж какви са

Община да има куп готови предложения, с които да кандидатства за европейско финансиране при отваряне на новите програми

Редица проекти е започнала да изготвя община Бургас за ремонти на значими места в града с евросредства. Идеята е местната администрация да е готова с предложения и да може да кандидатства за финансиране след като бъде отворен новият програмен период.

 "Проектът е на стойност 1 336 000 лв. Предвижда се също така идентифициране на проектни предложения, допринaсящи за развитие на определените зони за въздействие - част от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Бургас."

Ето ги основни дейности по проекта:

1. Изготвянето на работни инвестиционни проекти за реализация на "Интегрирани проекти за осигуряване на балансирана градска среда" в Централна градска част, к-с "Възраждане" и к-с "Меден рудник";

2. Изготвяне на работни инвестиционни проекти за реализация на "Интегриран проект за адаптиране на зони за отдих към съвременните условия на динамичния град" чрез реконструкция на парк "Езеро" ремонт на улица и изграждане на подземен паркинг за 80 автомобила в парк "Езеро", обновяване на зелени площи и изграждане на поливна система с оползотворяване на дъждовна вода в Южна част на Приморски парк (от паметник на Пушкин до ул. "6-ти септември" и хотел Приморец.

3. Изготвяне на работни инвестиционни проекти за осигуряване на модерна образователна инфраструктура в гр. Бургас чрез преустройство и промяна на предназначението на съществуваща сграда ДДЛРГ "Ал. Г. Коджакафалията" в учебен корпус, реконструкция на училищен двор на ОУ "Елин Пелин" и изграждане на нова детска градина в к-с "Меден рудник".
4. Изготвяне на работни инвестиционни проекти за реализацията на "Социални жилища - модел за социално включване в к-с "Меден рудник".

5. Изготвяне на работни инвестиционни проекти за реализация на "Обновяване на сграда с обществено предназначение в град Бургас" - преустройство на съществуваща сграда - Културен дом на нефтохимика;

6. Предоставяне на консултантска услуга за извършване на оценка на съответствието на изготвените инвестиционни проекти;

7. Изготвяне на технически паспорти за съществуващи сгради: Културен дом на нефтохимика и ДДЛРГ "Ал. Г. Коджакафалията";

8. Обследване за енергийна ефективност - издаване на сертификат за енергийни характеристики на ДДЛРГ "Ал. Г. Коджакафалията".

 Източник на финансиране е Европейският фонд за регионално развитие и националния бюджет по ОПРР. Периодът на изпълнение е от 30 октомври 2013 г. до 30 април 2015 г. (18 месеца). "Този проект ще позволи на община Бургас да има куп готови проекти, с които да кандидатства за европейско финансиране при отваряне на новите програми", казаха от местната администрация.