Исковете на мюфтийството - провокация

Кметове се обединиха срещу претенциите на Главно мюфтийство за имоти

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров заяви по БТВ, че иска на Главно мюфтийство да придобие собствеността на сградата на Музея на религиите в града е провокация. По думите му, ако Музея на религиите стане джамия, то няма кой да я посещава. „Имотът сега е паметник на културата. Считаме иска за провокация, това води до тежки настроения между хората в исторически план”, допълни той. "Когато става въпрос за една несправедливост, трябва да кажем „не" и да се обединим", категоричен бе още Тодоров.

Старозагорският градоначалник заедно с кметовете на Кюстендил - Петър Паунов и на Карлово - Емил Кабаиванов застанаха срещу Главното мюфтийството по повод исковете за възстановяване на имоти. Те се обединиха около тезата, че исковете са провокация и посочиха, че масово в градовете с подобни дела дори няма достатъчен брой мюсюлмани.

„Тези искове ни разделят на верска основа. Когато публичната собственост загуби публичния си характер това нарушава отношенията между вероизповеданията”, заяви Кабаиванов.

Според Петър Паунов се прокарват турски интереси. В Кюстендил например има 11 самоопределили се като мюсюлмани”, посочи той с уточнението, че мюфтийството „атакува” исторически места.

Кабаиванов обясни, че всичко в започнало с приетия закон в парламента, което удължава срока с 10 години за предявяване на подобни имотни претенции. Той посочи, че седмица преди изтичането на този срок Главното мюфтийство масово е пуснало въпросните искове. „Не бива да се приемат преференции. Не може за граждани и юридически лица реституцията да е изтекла, а за други да се удължава с десетки години”, добави той.

От 2011-а до края на миналата година Главното мюфтийство е завело 52 дела за 83 вакъфски имота, от които 13 джамии.