Какво има в полуфабрикатите?

Замразените полуфабрикати са все по-популярни. Но могат ли те да заменят домашната храна?

Когато правим например кюфтета, ние знаем какво месо използваме, както и какво друго слагаме.

А купувайки си замразени, не ни остава нищо друго освен да вярваме на етикета. Според закона, всички съставки на продукта трябва да бъдат посочени на етикета.
И така - прочитаме телешко. Дотук добре. Но следващите два компонента са вода и соево брашно. Соята увеличава своя размер 6 пъти, набухвайки от водата.
Стабилизаторът натриев фосфат пък се ползва, за да може кюфтето да изглежда сочно и за да не изтича водата от него, а глутаматът му придава вкуса на месо.
В крайна сметка не може да се даде точен отговор колко месо има в тези кюфтета. А потребителите трябва да знаят все пак какво купуват – месо или соя. Това трябва да бъде посочено в %. Поне в страните от ЕС е задължително.
Според ЕС стандарта не всяко парче месо е месо. И това не е тавтология: месото от едър рогат добитък например трябва да съдържа до 25% мазнини и 25% съединителна тъкан (жили и хрущяли). В свинското месо мазнините могат да бъдат с 5% повече, а в пилешкото и заешкото по-малко - мазнини до 15% и съединителна тъкан – до 10%. Тези норми са определени със съответни документи.
Купувайки полуфабрикати, обръщайте внимание на 3 техни компонента:
• растителните белтъчини – те обикновено са от соя, а редица изследвания са доказали, че тя се намесва в работата на половите хормони. Това е особено опасно за развитието на плода, когато се формират половите органи, а също така в детската и юношеската възраст, когато те се развиват.
• фосфатите – дифосфати, пирофосфати, трифосфати, полифосфати или хранителни добавки Е450, Е451, Е452.
• ароматизаторите и вкусовите добавки – глутаминова киселина (Е620) или нейната сол глутамат (Е621).
Всички тези компоненти говорят, че пред вас стои един евтин и съмнителен продукт.

Източник: dieti.info