Сънищата ни показват... от какво ще се разболеем?

Сънищата показват какви здравословни проблеми да очакваме

Това е мнението на група психоаналитици.

Идеята да се поставят диагнози по сънищата принадлежи на Аристотел, който е смятал, че нищо в природата не е случайно. Съвременната наука потвърждава част от неговите предположения.

Дори преди едно заболяване да се е проявило, то влияе върху сюжетите на сънищата, а колкото по-активно то се развива, толкова по-често се “появява” насън, твърди екип от психоаналитици, цитирани от Psychology Today. Дълго преди проявлението на болестта човек може да сънува, че го боли кракът, ръката или сърцето.

Анализът на сънищата може да определи проблемите, които ни очакват в близко бъдеще, смятат авторите на изследването.

Според наблюденията им, човек сънува “обичайните” простудни заболявания 1-2 дни предварително, сериозните (гастрит, хипертония, стенокардия) - 1-2 месеца по-рано, а съвсем тежките (злокачествени образувания) - 1-2 години преди те да са се проявили.

Ето и най-типичните сънища и за какво те свидетелстват по мнението на американските специалисти:

• Бели дробове

Човек потъва, задъхва се, застрелват го на тясно място или стоварват на гърдите му огромна тежест. Всичко това се съпровожда с усещане за тревога и страх.

• Сърце

Затрупани сте с пръст или сте смъртоносно ранени в сърцето.

• Стомах

Присънва се отвратителна храна, която по необясними причини трябва да бъде изяде. Преди появата на гастрит може да се сънува развалена риба или месо.

• Гръбначен стълб

В сънищата си човек влачи непосилни тежести като чувства парене и други неприятни усещания в гърба.

• Грип

Присънват се кавги и скандали или ви измъчват, като вие напразно се опитвате да се освободите.

В психоанализата домът е един от символите на човешкото тяло. Затова, когато по време на сън ходите по различните стаи или се изкачвате от един етаж на друг, можете да приемете това като пътешествие по собственото тяло. Черните петна по фасадата могат да означават проблеми с външността Тече от тавана - обърнете внимание на главата. В хола буйстват неканени гости - възможни са неприятности със сърцето. Празен храдилник - незабавно прекратете диетата. Безпорядък на долните етажи - или проблеми с колянната става или просто не сте си измили краката преди лягане, допълват полу на шега психолозите.

Източник: здраве.bg