Социалистите внесоха промени в Закона за вероизповеданията

Поправките могат да спасят Музея на религиите в Стара Загора

Мюфтийството да няма право на претенции за собственост върху сгради, бивши джамии, а сега паметници на културата - такова изменение на Закона за вероизповеданията внесоха трима депутати от БСП.

Текстовете с промените засягат имоти, които са общинска или държавна собстевност.

Мотивите към кратката поправка са: "Действащото законодателство за културното наследство урежда опазването и закрилата на културното наследство на България, в т.ч. и материалното недвижимо наследство като носител на историческа памет, национална идентичност и с научна или културна стойност. Предлаганият законопроект има за цел да създаде условия за опазване, закрила и развитие на културното наследство в интерес на обществото, както и равен достъп на гражданите до него. С предлаганото допълнение се създават условия за по-ефективното реализиране и прилагане на закона и гарантиране на обществения интерес".

Текстовете са внесени от трима народни представители от левицата – Димитър Дъбов, Пламен Славов и Татяна Буруджиева.

Според юристи е спорно на този етап да се прецени дали внесените поправки ще засегнат имотите, за които вече са заведени дела.

От 2011-а до края на миналата година Главното мюфтийство е завело 52 дела за 83 вакъфски имота, от които 13 джамии. Четири от делата са минали на първа инстанция - за джамии и други вакъфски имоти в Добрич, Враца, Ямбол и Карлово. Само в Карлово съдът е признал претенциите на мюфтийството, но процесът продължава на втора инстанция, а в града се надигна протест.

В Стара загора се очаква съдът да се произнесе с решение на 27 декември.