Яжте шоколад, защото утре може и да го няма

Възможно е до 2020г. шоколадът да изчезне, причината за това е глобалния недостиг на какао, обяснява експертът Ангъс Карнеги

Експертът обяснява, че шоколадовите блокчета вероятно ще бъдат заменени от плочки от палмово масло и растителни мазнини с добавени стафиди и нуга.

"Какаовите насаждения отстъпват пред по-доходоносните каучукови плантации, което не вещае светло бъдеще за шоколада", казва Ангъс Кенеди.

Експертът вече е опитвал "шоколадовите" блокчета на бъдещето и казва, че те нямат нищо с любимото на мнозина изкушение, съобщава БТА.

"Тези заместители ще бъдат много по-сладки, тъй като захарта е най-евтината съставка, с която производителите ще се опитат да "замажат" какаовата липса.

Най-скъпите съставки в шоколада - какаото и какаовото масло, ще бъдат заменени от евтини продукти като стафиди и нуга. Заради присъствието на повече растителни мазнини, "шоколадът" на бъдещето няма да се чупи, а ще се огъва и ще бъде лепкав", казва Кенеди.