Намалиха данък МПС в Пловдив (+)

С 50% падна и годишната такса за мотоциклети

След близо едночасови дебати, общинските съветници на Пловдив намалиха с 40% данъка на автомобилите с катализатор до 74 киловата. С 50% падна и годишната такса за собствениците на мотоциклети.
Прие се и 50 процентното намаление на цената на разрешителното за таксиметровите шофьори, чрез удължаване от една на две години на срока на валидност на документа, който струва 160 лева.

На сесията днес стана ясно още, че електрическите автомобили няма да заплащат такса за престой в "Синя зона", докато зареждат на специалните станции, които ще бъдат изградени на места в Пловдив.

Споровете около намаляването на данъците премина при бурни дебати, в които се стигна до обиди и реплики между общинските съветници. Повод за разправиите стана изказване на Слави Георгиев от НИЕ, според когото заради данъците и таксите Пловдив ставал непривлекателен за инвестиции и затова хората масово отрегистрирали колите си от Пловдив и ги регистрирали в Марица. Според него, данните дошли на сесия на съседната община. В отговор кметът Тотев обеща да извади специална статистика по този въпрос и ако казаното от Георгиев се окаже невярно, го призова да се извини от трибуната. Според Тотев, община Пловдив се сравнява с градове като София, Варна и Бургас, а не със Садово или Куклен. На твърденията на Слави Георгиев, че при управлението на Славчо Атанасов събираемостта на данъците е била 100 процента, Тотев отговори, че никога не е имало подобна събираемост, като посочи, че в настоящия мандат тя се е увеличила с три процента.

В спора се включи и бившия кмет Атанасов, който възропта срещу честото използване на право на изказване от страна на Тотев. „Вие не сте бей, нищо, че сте кмет на Пловдив, за да взимате думата когато си поискате”, обяви Атанасов от трибуната. Той стигна още по-далеч, като обяви, че няма по-лъжлив кмет от Тотев. Това отприщи истински порой от думи от страна на друг бивш градоначалник на Пловдив – Спас Гърневски. Той обяви, че е мислел да не взима думата, но се е почувствал засегнат от думите на Славчо Атанасов, като уточни, че самият той никога не си е позволил да отправя подобни думи към нито един досегашен градоначалник. „Срамота е един кмет да нарича друг лъжец. Лявата група пък става все по-левашка”, избухна Гърневски и съжали, че вече нямало експерти като Александър Константинов и Радка Колева, които винаги говорели с факти. Той призова Атанасов да се извини на Тотев.

Самият Славчо Атанасов се завърна на трибуната, но обяви, че ще поднесе извинения само ако Тотев си признае за филма в Източен. За разлика от бившия кмет, настоящият градоначалник застана пред микрофона и поднесе извинения на Слави Георгиеви и Славчо Атанасов. „Ние тук правим имиджа на града. Господин Слави Георгиев, вие сте ми даже симпатичен, по-симпатичен от много други. Господин Атанасов, ако съм ви нагрубил с нещо двамата, приемете моите извинения. Извинявам ви се искрено преди Коледа”, заяви Тотев, с което заслужи бурните овации на мнозинството общински съветници.