Делян Пеевски остава депутат

Според съда, за да се прекратят правата на Пеевски той трябва да е подал оставка, а това не е направено

Делян Пеевски остава депутат. Това реши Конституционният съд.

Според съда, за да се прекратят правата на Пеевски той трябва да е подал оставка и Народното събрание да я е гласувало. Тъй като той не е подавал оставка, депутатските му права няма да бъдат спрени.

Това е вторият дебат, свързан с Делян Пеевски. Другият подобен случай бе несъвместимо ли е било решението той да остане и депутат, и в същото време да бъде шеф на ДАНС. Конституционният съд остава да се произнесе и дали парламентът може да отмени решението си за избора на Пеевски за председател на ДАНС, без да посочи съответните мотиви.

Bulgariautre.bg припомня, че на 8 октомври Конституционният съд официално реши, че Делян Пеевски остава депутат. В решението пише, че КС отхвърля искането на 96 народни представители от 42-то Народно събрание за предсрочно прекратяване пълномощията на народния представител Делян Славчев Пеевски от ДПС.

На 28 октомври Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд с искане за обявяване за противоконституционно Решението на Народното събрание от 19 юни 2013 г., с което парламентът отмени избора на председател на ДАНС от 14 юни 2013 г.

Президентът отправи и искане пред Конституционния съд да бъде дадено задължително тълкуване от кой момент се прекратяват пълномощията на народен представител, когато той бъде избиран от парламента на друга длъжност и е встъпил в тази длъжност с полагане на клетва.