Коледни рецепти - 2 част

Време е за празнична трапеза и вкусни ястия

След Коледни рецепти – 1 част ви предлагаме още идеи за празничната трапеза.

Бавно печено пиле

Продукти:

1 (1,5 кг) пиле

1 кг картофи

2 глави чесън

200 мл сухо бяло вино

6 дафинови листа

розмарин

лимон

сол

смлян черен пипер

Приготвяне:

Фурната се загрява на 160 С. Картофите се измиват, обелват и нарязват. Пилето се почиства, измива и подсушава. В леко намаслена огнеупорна тава се поставят пилето, картофите, срязаният лимон и целите глави чесън със срязани върхове. Овкусява се със сол, черен пипер, накълцаният розмарин на вкус и дафиновите листа. Тавата се захлупва с алуминиево фолио и се пече 1 час. Маха се фолиото, полива се с вино и се пече още 50 минути. Периодично пилето се полива с отделената течност. Температурата на фурната се вдига до 220 С. Пилето се пече още 30 минути. Тавата се изважда от фурната и се похлупва с фолио. Бавното печено пиле се оставя да "почине" 10 минути. Пилето с картофи се разпределя по чинии и се поднася.

Пълнена пуйка

Друга традиционна коледна рецепта е рецептата за Пълнена пуйка. Насладете й се!

Продукти:

1 пуйка

2 глави лук

1 стрък праз

3 скилидки чесън

200 мл. бяло вино

50 г стафиди

50 г кестени

50 г сушени сини сливи

50 г сушени кайсии

1 ябълка

1 лимон

сол

черен пипер

канела

кимион

босилек

4 с.л. олио

4 с.л. масло

Начин на приготвяне:

Пуйката се измива и подсушава. Намазва се отвън и отвътре със сока от ябълката и лимона, и се натърква със сол и черен пипер. Оставя се да престои 1 час. Сушените плодове се накисват във виното за 1/2 час. Лукът, празът и чесънът се нарязват на ситно и се задушават в горещото олио със сол на вкус. Обезкостените сливи, кайсиите и сварените кестени се нарязват на ситно и се добавят към сместа, пише 1001recepti.com. Налива се виното, в което са били киснати, и още толкова вода. Вари се до сгъстяване. Добавят се подправките и се разбърква. Пуйката се напълва с тази смес и коремчето й се зашива с игла и конец. Увива се в готварско фолио, така че да не прониква въздух отникъде. Поставя се в суха тава и се пече на среден огън три часа. Фолиото се отстранява. Пуйката се намазва с масло и се допича до получаването на златиста коричка.

Капама със свинско и пилешко

Необходими продукти:

500 г пилешко филе

500 г свинско месо

150 г мариновани гъби

2 с.л. соев сос

3 с.л. горчица

1 с.л. майорана

3 глави лук

1/3 ч.ч. бяло вино

100 г кашкавал

100 мл пилешки бульон

сол

черен пипер

100 мл олио

Начин на приготвяне

Месата се нарязват на хапки и се запържват в олиото, докато леко се зачервят. Изваждат се и се объкват с горчицата, соевия сос, майораната, солта и черния пипер. Лукът се нарязва на ивички, а кашкавала - на малки кубчета. В намаслен гювеч се изсипват половината от месата, слагат се нарязаните гъби, лука и кашкавала, и отгоре се изсипват останалите меса. Налива се бялото вино и бульона. Гювеча се похлупва и се слага в студена фурна. Пече се на умерена температура.

Постни сарми със стафиди

На всяка празнична трапеза в нощта преди Коледа е редно да поставим постни сарми. Предлагаме ви класическа рецепта на това ястие, в която сме добавили и стафиди. Нека не забравяме, че сушените плодове са не само вкусни, но и символизират здрaве и богата реколта през годината.

Продукти:

12 листа кисело зеле

1 ч.ч. ориз

1 глава лук

1 ч.ч. орехи

1 к.ч. стафиди

5 с.л. зехтин

черен пипер

сол

2 ч.ч. вода

Начин на приготвяне:

Лукът се нарязва наситно и се задушава в зехтин. Към него се добавя измитият ориз и вода. Разбърква се. Когато оризът леко омекне и поеме водата, се добавят смлените орехи, стафидите, черен пипер и сол на вкус. С тази плънка се завиват листата кисело зеле, подреждат се в тавичка, поливат се с малко вода и се изпичат до готовност.

Тиквеник

А сега е време да помислим и за десертите на празничната трапеза. Нека започнем с класическия за Коледната и Новогодишна трапеза Тиквеник: 

Продукти:

1 опак. кори за баница

400 г тиква

2 ч.ч. захар

1 ч.ч. галета

2 с.л. олио

1 ч.ч. орехи

Начин на приготвяне:

Тиквата се настъргва на едрото ренде. Всяка кора се поръсва с олио, посипва се с галета, захар, орехи и тиква. Завива се на руло и се оформя на кравай в намазнена тава. Всяка следваща кора се обработва по същия начин и се увива около предходната. След като тиквеникът се навие, се поръсва с олио, слага се в предварително загрята фурна и се пече до готовност.