Разработиха "функционални" спагети

Научен екип на Италианския съвет за аграрни изследвания и експериментиране разработва "суперспагети", съобщиха специализирани медии, цитирани от БТА. Програмата е финансирана с държавни и частни капитали, а разработваният продукт е с лабораторното название "функционални спагети".
Причината да бъдат предварително окачествени като "суперспагети" е, че те ще съдържат повече витамини, антиоксиданти (противоокислители), висококачествени протеини и вещества с пробиотичен ефект.
Противоокислителите са група биохимични вещества, които имат благоприятно и отпускащо въздействие върху човешкия организъм, тъй като унищожават токсини и тежки метали, отделящи отровни оксиди и причиняващи тежки заболявания.
Пробиотиците са живи микрохранителни добавки, които влияят полезно и подобряват вътрешния баланс на бактериалната екосистема на човека.
Според специалистите, за първи път в индустриалното производство на сухи тестени варива ще бъдат добавени млечни микросъставки, които съхраняват пробиотичните си свойства при варенето и овкусяването на спагети.
Отделно се експериментира с добавяне на друг вид млечни съставки, които са в състояние да произвеждат витамин В2, който е важен за кръвните клетки и нервната система.
"Този проект показва как науката може да преоткрие един класически италиански хранителен продукт, за да го направи още по-конкурентен на световния пазар", смята председателят на Съвета за аграрни изследвания и експериментиране Джузепе Алондзо.
Първата фаза на проекта е завършена и сега започват изпитанията в лабораторни условия върху физически здрави доброволни дегустатори с участието на специалисти по хранене от университета в Парма.
Проектът трябва да приключи през ноември 2014 година и едва по-късно ще стане ясно кога "суперспагетите" ще се появят в супермаркетите.

Всичко зависи от интереса на производителите. Един от тях е известната маркова фирма "Рустикела д'Абруцо", която е сред главните финансови спонсори на проекта. Нейните експерти смятат, че цената на новия продукт няма да се различава много от сегашните цени на спагетите, тъй като производството няма да изисква въвеждането на нови технологии. Освен това няма да се променят и вкусовите качества, но италианската кухня ще стане още по-здравословна.