Откриха още една пещера утроба край Златоград

Общество

31-12-2013, 12:49

Снимка:

Нов живот

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ето го потъналият Хераклейон (СНИМКИ)

Археолозите с нови разкрития за светилището Белинташ

Отркиха тракийско светилище в пещара край Ропотамо

Глинен фалос с надпис "на Приап" доказвал, че созополското светилище е негово

"Градището" - тракийско светилище, по-старо от Перперикон

Перперикон ще стане Чудото на България

Българският Стоунхендж е в Перперикон

Откриха БГ Стоунхендж в Перперикон

13 са най-красивите вагини в света (снимки)

Тонове скали откъснаха Ягодинската пещера

Орфей влиза в "Дяволското гърло", зрелищен спектакъл пред пещерата

Български пещерняк проникна в най-дълбоката пещера в света

Алпинисти укрепват Перперикон (ГАЛЕРИЯ)

В Перперикон: Откриха брат-близнак на созополския вампир

Римляни и траки носят Стоянка Мутафова до Перперикон

Античният комплекс на нос Св. Атанас удря рамо на Варна за културна столица

Античният комплекс край Бяла отваря врати още през януари (СНИМКИ)

До Светилището на нимфите и Афродита и назад

Откриха 4-та пещера за слънчево оплождане на Земята

Четвърта в България пещера утроба за свещени обреди, посветени на Великата Богиня майка, представи археологът проф. Николай Овчаров. Скалната ниша за свещени обреди е от времето на траките и се намира край кирковското село Бенковски на няколко килиметра от Златоград, съобщи "Нов живот".

Новата Пещера утроба е с около 1.5 м височина с дълбочина 11м, отгоре цялата скала е с шарапани, а отстрани са трите тракийски ниши.

Датировката към момента сочи края на бронзовата, началото на ранно желязната епоха. Тя обаче е част от мега комплекс от скални находки от времената на траките и е свързана с култа към слънцето.

Новата находка –пещерата утроба, е елемент от един огромен комплекс от тракийски ниши, гробници, изсичания, светилища, всички те свързани категорично с траките. До момента са открити около 1700 тракийските ниши на различни групи в Източните Родопи и те винаги сочат на изток или на югоизток, заради което се смята, че са свързани с култа към Слънцето.
Датират се 2 -1 хилядолетие преди новата ера и са потвърждение на теоретическата постановка на професор Александър Фол за съществуването на храмове на Великата Богиня майка, в които прониква слънчевият лъч и символично опложда Земните недра.

Колкото по ниско е слънцето -декември и януари, толкова по-дълъг е лъчът и символизира оплождането. В новата пещера утроба лъчът е 11 метра и прониква рано сутринта, и макар да е по-къс от този в пещерата край Ненково, който влиза точно на обяд, той е най-раннопроникващият от откритите до сега пещери.

В навечерието на античната нова година в края на декември се е пиело много вино, ритуалите продължавали няколко дни, а обредите символизирали зачеването.

Николай Овчаров обяви, че ще започнат проучванията, а идеята е цивилизацията да се обяви за култура на скалните хора в Източните Родопи. Комплексът край Бенковски и Ягнево е западната му граница, на изток обхваща района на Маджарово, на юг е до Крумовград, а на север е до Асеновград, като в него влизат Перперикон и Татул.
„Имаме идеята тук да го наречем Долината на скалните хора и да го разработим като отделен маршрут свързан с Перперикон и Златоград. Тепърва ще разработим тази долина“, коментира археологът. Подготвя книга заедно с геолог, заради уникалността на терена, който някога бил дъното на праисторическо море. Скалите са оформени от природата, а хората ги обожествяват, затова от траките та до днес местните хора правят на тези места ритуали против шарки, провират се през пещери за здраве и зачатие.


Ето какво споделя още археологът Николай Овчаров за поредната археорогическа забележителност в района на село Бенковски по пътя за Златоград:

В района на село Бенковски, почти до Златоград най-общо казано, се натъкнахме на поредния храм на Великата Богиня майка във вид на пещера утроба. За траките Великата Богиня майка е била една от най-важните божества заедно с Дионис (тракийският Дионис), заедно с проницателя Орфей. Това са били основните божества за траките. Най-голямата такава пещера-утроба, е тази при село Ненково, Кърджалийско, която проучихме преди 10 години. Сега попадаме на поредната такава пещера, която символизира култа към плодородието при древните траки. Точно в това време на годината е било времето за почитане на Великата богиня майка. Това се е смятало за началото на новата година, началото на култа към плодородието, което за траките е бил от основните.

Комплексът, който разкриваме и тепърва ще проучваме, включва тази пещера, дълбока около 11 м с насоченост на изток – югоизток, тоест към слънцето. Слънцето прониква в нея и лъчът му символично опложда утробата – Земята. Наоколо се разкрива цял комплекс от други, много интересни забележителности – тракийски скални ниши, шарапани за изстискване на култово вино. Пещерата е един от многото археологически паметници, свързани с историята на траките още от преди 3 хилядолетия, тоест някъде към късно бронзовата и ранно – желязната епоха, второ – първо хилядолетие Пр. Хр.