Kатарзис, ваканцуване и КОЙ са думите на 2013

Българският политик с едни и същи стратегии избягва да отговаря на въпросите, които са му неудобни

Ако мога да обобщя трите думи на изминалата година, това са катарзис, ваканцуване и местоимението „кой". Така коментира езика на политиците, грешките и клишетата, които употребяват те, в студиото на БНТ Надежда Сталянова, преподавател от Софийския университет.

Депутат обогати българския речник с глагола „ваканцувам”. Пресконференция на председателя на БСП преосмисли значението на думата „катарзис” – катарзисът стана нещо като индулгенция за политически грешки. След останалото в историята спорно назначаване на Делян Пеевски за шеф на ДАНС - най-актуален и до днес остава въпросът без отговор от страна на управляващите "КОЙ...?"

Докато българските политици не се научат, че словото представя тях и тяхната ценностна система, че зад словото стои мисълта, човекът, неговата духовност, няма как да разберем кой ни управлява, заяви колегата й ас. Владислав Миланов.
От разговора с двамата преподаватели стана ясно, че може властта да е нова, но езикът на българския политик не е нов и тази година, и през изминалите десет години по еднакъв начин се чувства добре в клишето. По един и същи начин, с едни и същи стратегии избягва да отговаря на въпросите, които са му неудобни
Според ас. Миланов политическата ситуация е много сложна и това определя и моделите на политическото говорене. Агресията на уличния език нахлува все повече в българския парламент, категоричен е той. Българските политици наистина уютно се крият зад клишето и като че ли не желаят чрез словото да покажат себе си и своята ценностна система, заключи Миланов.