Македонски медии: Македонците с български паспорти

Политика

04-01-2014, 13:57

Автор:

Мира Боева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Скопие заприличва на НИМ, бъзика се Божидар Димитров

Македонците нагли: България ни провокира!

Македонците не само крадат историята, но и се гаврят с нея!

8000 македонци станали българи за година

Кирил и Методий са българи! Още един антимакедонски скандал тресе Брюксел

Елитът имигрира във Великобритания

ЕС отново няма да определи дата за начало на преговори с Македония

Проф. Божидар Димитров: Македонците имат скрито българско съзнание

Шакира и Обама - македонци?

ЮНЕСКО се произнесе: Гоце Делчев не е македонски национален герой!

ЮНЕСКО ни върна Гоце Делчев

Държавната телевизия в Скопие направи Бабунски българин и взриви Македония

Отпаднаха ограниченията за работа в ЕС

Само шепа българи тръгнаха за Лондон

1500 лева на месец за емиграция в Лондон

Медиите на Острова: Прогнозите за орди българи и румънци не се сбъднаха

Божидар Димитров пак бъзика македонците

Бързо и лесно на работа в ЕС

"Македонците с български паспорти ще могат да работят свободно в ЕС", това е заглавие на електронното издание "Прес 24", Македония, по повод отпадането на ограниченията за трудовия пазар на ЕС за българите и за румънците. Със същото заглавие излезе през седмицата и електронното издание "Бриф".

"Бързо и лесно за работа в ЕС за всички, които извадиха български паспорт", гласи заглавие на електронното издание "Максим". "Българските и румънските граждани, считано от 1 януари, ще могат свободно да работят във всички страни-членки на Европейския съюз. Същото улеснение важи и за македонците, които извадиха български паспорти", пише в материала.

"Румънците и българите ще работят свободно в ЕС", пише електроннното издание "Максим".

"Българите и румънците от днес на работа в ЕС без ограничения", пише електронното издание "24 вести". Същото заглавие използва и електронното издание "Економски".

"От днес българите и румънците равноправни на европейската борса на труда", пише електронното издание "Либертас". "Румънците и българите "равноправни" с другите европейци", е озаглавен друг материал на същото издание.

От няколко месеца насам и особено усърдно в последните дни, медиите в Скопие отделят голямо място на отпадането на трудовите ограничения и на коментарите в западните медии за очакван наплив от български и румънски работници. Материали по темата публикуват телевизиите Алфа, Сител, електронното издание "Плюс инфо" и други. Медиите обръщат голямо внимание и на кампанията във Великобритания във връзка с опасенията от проблеми в социалната система на страната заради отварянето на трудовия пазар. 

Властите в Скопие обаче не разполагат с точни данни за броя на македонските граждани, които имат български паспорт. Причината е, че в повечето случаи хората просто не обявяват двойното си гражданство. Броят им не може да се определи точно и при преминаване на границата, тъй като те имат право да използват паспорта, който пожелаят. Бившият външен министър Любомир Фръчковски смята, че интересът на македонците към българското гражданство ще се запази, независимо от факта, че те вече могат да пътуват безвизово из ЕС.

"Едно е просто да пътуваш, съвсем друго е да търсиш работа в ЕС. След като политиката не дава ясни и стабилни перспективи на хората в Македония, чудно ли е тогава, че те го компенсират с опити да си намерят препитание другаде ", казва неотдавна той.

Въпреки негативното отношение към хора с българско гражданство в Македония, което стигна и до европейските институции, в Скопие отичтат, че отпадането на трудовите ограничения за българи и румънци от 1 януари 2014, ще донесе много плюсове за притежателите на български паспорт.

Бележка на редактора: Няма да е чудно, ако все повече и повече македонци получат български паспорти, за да избегнат "визовото гето".

Припомняме на читателите, че на фона на интезивните преговори за решаването на спора за името на Македония между Атина и Скопие през 2008г., малко преди срещата на върха на НАТО в Букурещ, предаването "Факели" (Досиета) на гръцката телевизия Скай излъчи цяло издание, посветено на историята на проблема около името на бившата югорепублика.
В него бившият външен министър от Пасок Теодорос Пангалос заяви, че проблемът на македонците от Скопие е, че са българи:
"Гърците трябва да разберат, че ако тези хора – славяните от южна Югославия, не нарекат себе си македонци, тогава ще се разкрие ужасната реалност. Коя е ужасната реалност, която отбягват на всяка цена. Българи са. Въпросът, който трябва да си зададат хиперпатриотите гърци е дали е в наша угода държавата Скопие да се разпадне и една по-голяма България да има обща граница с една по-голяма Албания? Защото за това става въпрос".