Шампоаните и душ–гелът съдържат десетки опасни химични вещества

Пудрата, сенките и ружът могат да бъдат отровни

Шампоаните, душ–гелът, пяната за бръснене, които всички ние ползваме всеки ден, съдържат десетки опасни химични вещества.
Според специалистите, производителите често преувеличават с “натуралността” на съставките. Не трябва да се забравя, че напълно натуралната козметика не може да се съхранява дълго време без да се премени нейният цвят и консистенция.
Шампоаните
Повечето от тях (както и душ–гелът и пастите за заби) съдържат натриев лаурилсулфат, благодарение на който те се разпенват добре и премахват мръсотията. Ако тези средства се използват всеки ден в големи количества и не се отмиват добре с вода, кожата се раздразва, а нейните защитни сили отслабват.
Боята за коса
В състава на средствата за изсветляване на косата се съдържа течен амоняк, който може да раздразни лигавицата на очите, носа и дихателните пътища. Подобно действие оказва и дибутилфталатът, който често се съдържа в лака за нокти.
Кремовете
Много от кремовете не могат да бъдат произведени без минерално масло (петролат), което задържа влагата и по този начин овлажнява крема. В действителност това е техническо масло, което се произвежда от нефт. То остава върху кожата, не й позволява да диша и възпрепятства нейната жизнена дейност.
Глицеринът също толкова добре овлажнява кожата, но за сметка на това “извлича” влагата от дълбоките слоеве така, че при продължителна употреба ще постигнете обратния резултат – обезводняване.
Съставката с название DMAE се използва за изглаждането на бръчките и повишаването на еластичността на кожата. Но специалистите все още спорят за това на каква цена – бръчките изчезват за сметка на увеличаването на обема на клетките, част от които след това умират.
Дезодорантите
В почти всеки дезодорант има алуминиеви соли, които могат да предизвикат силно раздразване на кожата и алергия.
Пудрата, сенките и ружът
Ако в техния състав откриете оцветителя амарант (amaranth), по-добре се отървете от козметичното средство. Амарантът е токсично вещество, което вече е забранено в много страни.
Как да се борим с консервантите
Във всяка козметика, ако тя може да се съхранява няколко месеца, присъстват консерванти, които позволяват на бактериите да се размножават. Специалистите съветват да бъдем много внимателни например с бронопола, който участва в образуването на канцерогенни вещества, както и с формалина, който влияе негативно не само върху бактериите, но и върху живите клетки на кожата, а освен това лесно прониква през нея. Формалдехидът също може да предизвика кожни реакции. Средствата, които съдържат този консервант, трябва да се отмиват внимателно с много вода, за да се възпрепятства неговия контакт с кожата.
Мнение на специалистите
Поне едно от описаните вредни вещества се съдържат на практика в почти всяко козметично средство. Това не означава, че трябва да избягвате всички. Просто трябва да ги използвате за кратко време, да четете внимателно етикетите за съдържание и начина на употреба.