Не унивайте, въпреки че днес е най-депресивният ден в годината

Идеята за Мрачния понеделник е на университетския преподавател Клиф Арнол

 Днес е най-депресиращият ден от годината.

Свършили сте всички вкусни празнични ястия, времето е ужасно, Коледа ви излезе ужасяващо скъпо и се връщате към ежедневието си. Не би било учудващо, ако започвате да изпадате в лошо настроение. Но не се тревожете, не сте единствени, защото днес е Мрачният понеделник, най-депресиращия ден в годината.

Идеята за Мрачния понеделник е на университетския преподавател Клиф Арнол, който през 2005 г. установява, че той се пада в последната пълна седмица на януари.

Арнол изчислил, използвайки различни фактори, включително времето, натрупаните дългове, неизпълнените новогодишни обещания и броя на изминалите дни от края на коледните празници. Но в последните три години учените анализирали повече от 2 милиона туита, публикувани от британците през януари, като обърнали внимание на негативния език и изречения, показващи унило настроение.

Те установили, че днес има близо пет пъти повече от средния брой туити, свързани с вина, тъй като хората се отказват от обещанията си да следват здравословен начин на живот.

Изследователите смятат, че най-щастливите дни в годината са Бъдни Вечер и Коледа, следвани от Нова година, Свети Валентин и "първият слънчев уикенд от годината".