Дете с рядък вид рахит лекуват в Стара Загора

Момчето е и със Синдром на Даун

11-годишно момче с рядък вид рахит и Синдром на Даун ще получи адекватно лечение в Детската клиника в МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" АД - Университетска.

11-годишният Исус Димитров от Казанлък е приет на 5 януари след като е направил тежък гърч, продължил час и половина. От Спешен център в Казанлък са насочили детето за лечение към Детска клиника в МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" -Университетска в Стара Загора. Момчето е със Синдом на Даун и вродена сърдечна аномалия.

Старозагорските лекари установяват, че Исус страда и от тежък рахит, който не е диагноситициран и лекуван вече десет години. Оказва се, че причината за този гърч не е епилептичен припадък, както се е приемало в началото, а се касае за тежка хипокалциемия (ниско ниво на калций в серума) в резултат на недиагностициран и съотвено нелекуват рахит.

Не за пръв път момчето е правело гърчове, но досега се е смятало, че те се дължат на епилепсия и затова са му давани антиепилептични средства, но това не е повлияло на състоянието му, обясни д-р Емилия Костадинова.

Случаят е консултиран и с ендокринолог, защото детето въпреки навършените 11 години тежи едва 11 кг и е високо само 93 см. Има и много силен деформитет на ставите и не може да ходи.

Момчето е оперирано на двегодишна възраст, след което състоянието му не е следено. Едва след намесата на специалистите от Детска клиника ще започне адекватна терапия.