Сапунисвайте поне 15 секунди ръцете срещу грип

Най-ефективна профилактика на грипа е миенето на ръцете. Изглежда прекалено просто, за да работи срещу толкова коварен враг като вирусите, но в това са единодушни микробиолози и лекари по цял свят.
Лошото е, че едва около 5 процента от хората го правят старателно дори на излизане от тоалетната, останалите или изобщо не топват пръст във водата, или само набързо проплакват ръце. Един от всеки 10 изобщо не се миел, а от останалите само двама от трима души ползвали сапун, пише "24 часа".
Данните са от проучване на Мичиганския държавен университет, което накара медиците да подозират в подобни грехове и останалите нации.
В известната американска клиника "Майо" дори тестват новите колеги с медицинската гатанка "Кои са 10-те най-мръсни неща в тялото". За ужас на току-що дипломираните младоци, които изреждат зони от ануса до устата, отговорът се оказва "пръстите".
За да гарантира отстраняване на мръсотията и вирусите, сапунисването и търкането трябва да продължи поне 15 секунди. Горе-долу времето, за което можем да издекламираме два куплета от стихотворение.
Проучването вади и още едн факт - мъжете са два пъти по-склонни от жените да пропуснат процедурата.
Другото важно условие да изчистим вирусите е да търкаме навсякъде и в посока от горе на долу. Това също почти не се спазва, установяват изследователите. Още по-рядко някой се опитва да хигиенизира и достъпната зона под ноктите, където може да оцеляват цели армии от бактерии и вируси.
Използването на течни гелове и пяна е по-хигиенично от плувнал в локвичка със съмнителен цвят сапун. При качествено измиване и обикновеният сапун върши работа - антибактериалните средства рядко дават много по-високи резултати. При епидемии и по време на пътуване обаче са незаменими. В краен случай миенето може да се замести и от обтриване с влажни кърпички. Условието е да се направи толкова старателно, колкото и хигиенизирането под струята вода.
Най-абсурдното извинение за немитити ръце е липсата на време, всъщност
който няма секунди да се измие, ще има време да боледува Ефективността на хигиената на ръцете в контрола с инфекциите изобщо не е откритие на днешната медицина. Решаващата й роля се смята за общопризнат факт от 1847 г., когато само с това средство за първи път болница намалява смъртните случаи сред жените със ледродилна треска. В продължение на векове обикновеното, но старателно измиване на ръцете с топла вода и сапун е считано за най-важната мярка за намаляване на заразите. Но въпреки това е най-пренебрегваното в масовата практика.
Не по-маловажно е как подсушаваме ръцете. Влажната кожа по-лесно става терен за проникванете и размножаването на причинителите на болести.
Звучи смешно да се напомня как да си бършем ръцете, но изследването показва, че масово се греши и при подсушаването. В медицински смисъл то е неразделна част от процеса на хигиена.
Ако можем да избираме между хартиени салфетки и който и да е вид електрически сешоар за ръце, за предпочитане са салфетките Въпреки илюзията, че безконтактното подсушаване е по-надеждно. По принцип насочената въздушна струя помага на всеки патоген, останал по ръцете, да се разнася с голяма скорост из цялото помещение. При грип или други епидемии заразяването в това помещение е още по-сигурно, защото вирусите са в много по-голямо количество от обикновено. "Изстрелването" им от сешоара превръща в мишена дори тези хора, които най-съвестно са сапунисали всеки милиметър от кожата си.