Игричките вляво

Нова лява партия или тактическо упражнение на Първанов

Още не е съвсем видимо дали появата на алтернативна лява листа за Евроизборите на АБВ не е тактическо упражнение на Г. Първанов да окаже натиск върху настоящото ръководство на БСП за евентуална смяна на Сергей Станишев. Ако това е целта и тя се реализира в сравнително кратки срокове, разделението няма да се институционализира и няма да се появи нов политически субект в ляво. Така коментира обявената днес от Националната гражданска инициатива АБВ отделна листа за европейския вот от тази на БСП политологът Владимир Шопов.

По думите му, засега ситуацията е патова, защото групата около Първанов няма никакви позиции в настоящата парламентарна група, както и в ръководството на столетницата. Шопов прогнозира, че каквито и да било размествания в лявото политическо пространство биха могли да се реализирит само след парламентарни избори и то след негативен вот за настоящото ръководство. Ако това е опит на Първанов отново да овладее лидерството вътре в БСП и този опит успее, няма да бъде създаден нов политически субект.

Владимир Шопов бе категоричен, че въпросът за делението в ляво от известно време не е бил дали, а кога. Основната причина, според него е, че през последните 3-4 години БСП под ръководството на Станишев, отчетливо са в процес на постоянно самозатваряне и капсулиране, което видимо изолира значими фигури в партията и стигна дотам, че наруши специфичната за партията традиция да се приема за нормално съществуването на конкуриращи се групи и фракции. Тази степен на централизация и самозатваряне беше ясно, че ще предизвика ответна реакция, допълни Шопов.

На въпрос как ще рефлектира разделението върху избирателите и симпатизантите с леви убеждения, политологът отговори, че това по-скоро ще ги обърка, отколкото да има по-тежки последствия. Според Шопов една листа около Ивайло Калфин би събрала т.нар. "мека периферия" от избиратели, на които БСП разчиташе, за да увеличи процентите, които има в момента. Защото партията в сегашното си състояние, с подкрепата за това правителство почти сви до нула възможността да привлича сравнително нетрадиционни избиратели, извън тези групи, които традиционно я подкрепят. И при наличието на една тава по-социалдемократическа листа, каквато Калфин би олицетворявал, ще попречи във всички случаи на БСП да излезе извънтези нива на подкрепа, които има в момента, а дали те ще й бъдат достатъчни на самите избори, е рано да се каже.

Настоящата ситуация касае само БСП и АБВ, тя е тяхна работа и няма как да рефлектира върху останалите партии от политическото пространство, каза още Шопов.