Георги Първанов: Вотът беше подменен!

Хората гласуваха едно, а получиха друго

Има една статия в столичен вестник – запис с Бойко Борисов и Румен Петков в Банкя, не е имало такава среща. Това заяви в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия Георги Първанов – президент на Република България в периода 2002-2012 г.

"Не съм бил никога в Банкя, не знам къде е къщата на Борисов и среща между нас не е имало. Ще съдя редакцията, която твърди това и всеки, който твърди такова нещо", категоричен бе той и допълни: От години наред не съм срещал Борисов, може би от времето, когато той беше премиер и срещите ни са били официални”. 
Първанов посочи още, че не би казал, че има война в БСП. „Нашият основен опонент е ГЕРБ за евроизборите, а другите партии са ни конкуренция. Очевидно има много тежка организация и черен ПР срещу мен”.  

По думите му - кадровите решения в БСП се вземат на друго място. „Как беше назначено правителството, с формулировка за т нар. експертно правителство. На практика беше подменен вотът, хората гласуваха за едно, а получиха друго. Решенията се взимат в кръг, в който участват председателят на БСП и медийният бос Делян Пеевски. Единият е взел едното решение лятото, а другия взема решенията сега”, заяви още Георги Първанов.

„Има една медийна група, която разпъва чадър над председателя на БСП”.  Първанов нарече „омагьосан кръг” предложението за шеф на ДАНС през лятото и последвалата според него медийна подкрепа към Станишев от кръга на Пеевски. 

От думите му стана ясно, че хората в настоящото правителство са били прочетени от списък по време на националния съвет на БСП. Когато започнала дискусията, Станишев я прекъснал с остра реакция.

На въпрос кога се е виждал с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, Първанов уточни: „Не помня, беше много отдавна”. А на въпроса кога са си говорили последно със Станишев, отговори, че „малко влизаме в светско интервю”. След това допълни, че са си „говорили” от трибуната.

Опасенията на левицата относно загуба на електората са основателни, смята Първанов. По думите му в партията „няма никаква чуваемост, има монолог", а АБВ ще дръпне електорат, който не е необходим на БСП. 

Нямам никакви лични амбиции за ръководството на БСП, аз искам БСП да се промени", заяви председателят на движение АБВ. Той допълни,  че няма да участвам в листата на АБВ за евроизборите и няма намерение да създавам нова политическа формация.

На въпрос защо не се оттегли от партията, Първанов отвърна: „Да се оттеглят онези, които не са си изпълнили обещанията". По думите му няма механизъм, по който да бъде изключен от партията.

Няма цялостно отрицателно отношение към кабинета, категоричен е президентът. „Когато имам бележки към правителството или към конкретни министри, ги казвам.", уточни той.