Оцетът лекува?

Оцетът е един от универсалните продукти в кухненския шкаф, който служи както за кулинарни цели, така и като лекарство при здравословни проблеми. Вижте какво трябва да знаете за лекуване с оцет.
Кой оцет е по-здравословен?
Когато става дума за здравословно хранене и лечение в домашни условия, имайте предвид, че се ползва единствено ябълков оцет. Причината е, че за разлика от виненият, той е по-органичен и полезен за организма, тъй като голяма част от полезните вещества на ябълката се запазват и в извлечената киселина. Ябълковият оцет е богат на витамини и ензими, има антисептично действие и не дразни стомаха, когато се приема вътрешно.
Какво може да лекувате с оцет?
Оказва се, че оцетът е незаменимо лекарство от домашната аптечка. Колкото по-често го използвате в ежедневното си меню, толкова по-силна става имунната ви система, която успява да устои на вируси и инфекции.
Освен с профилактичното си действие, оцетът е известен и като враг на лошия холестерол. Също така предпазва лигавицата на стомаха от образуване на микроби и подобрява чревната флора. Оцетът служи и за подобряване на кръвообращението и заздравяване на костите.
Използвайте го и когато сте настинали. При болки в гърлото може да си направите гаргара с топла вода, в която има разтворена 1с.л. ябълков оцет. При главоболие, висока температура и сърцебиене правете оцетни компреси, а при болки в ставите – масажирайте проблемната зона със смес от топла вода и оцет.
Оцетът намира приложение и като средство за отслабване, тъй като е установено, че редовната му консумация се отразява положително на метаболизма и помага за по-бързото сваляне на излишни килограми. За целта всеки ден преди хранене може да приемате по една чаша топла вода, в която има разтворени 1ч.л. ябълков оцет и 1ч.л. мед.
Лечение с оцет – рецепти
При болки в мускулите се правят загряващи масажи на цялото тяло със смес от ябълков оцет и зехтин в отношение 1:6.
При разширени вени – лозови листа се киснат в ябълков оцет за 2 часа и после се налагат върху проблемната зона. Превръзката трябва да стои една нощ.
При шипове – правят се разтривки със смес от 250мл ябълков оцет и разтворени в него 15г бял тамян. Другият вариант е да налагате болното място с компреси от черен хляб, накиснат в ябълков оцет. След като компресът се махне, мястото трябва да се запази топло, затова увийте врата с шал.
При напукани пети и гъбички – правят се компреси от напоен с ябълков оцет памук, който се покрива с найлон. След това обувате дебел чорап и оставяте така през нощта. Процедурата трябва да се повтори няколко пъти, за да има ефект.