22-ма от съкратените корабостроители са върнати на работа

Корабостроителите настояват да знаят истината за състоянието и бъдещото на завода

22-ма от 150 от съкратените корабостроители вече работят към новото дружество ”Барабел”, което бе създадено с дейност корабостроене и което оперира на територията на „Бургаски корабостроителници”, след като новото ръководство на завода започна процедура по обявяването му в несъстоятелност.
Заради питания на съкратени работници и съмнения дали работата на колегите им е законна от Областна инспекция по труда в Бургас са направили проверка, информира „Фокус”.
„Всички назначени имат регистрирани трудови договори и има подадена справка в Национална агенция по приходите (НАП). Миналата седмица бяха 22-ма човека. Всичко е наред с трудовите им правоотношения”, е казал директорът на ИТ в Бургас-Павлин Васков.
Към момента съкратените са регистрирани в бюрото по труда. Дължимите им заплати за октомври и ноември ще бъдат изплатени от държавния гаранционен фонд, тъй като ”Бургаски корабостроителници” са в процедура по несъстоятелност. Делото трябва да се гледа в столицата, тъй като дружеството е с регистрация в София. За неизплатените за 2010 година заплати, които бившите работници имат да получават, трябва да бъдат водени съдебни дела. Повечето от тях са притеснени, че нямат средства за съдебни разходи.
Корабостроителите настояват да знаят истината за състоянието и бъдещото на завода. Бившият директор „Финанси и маркетинг” на бургаската корабостроителница- Веселин Кабов, посочи, че при срещата, новия директор на завода Диян Маринов трябва да обясни какво означава поетапно назначаване на персонала.
На нея освен представители на съкратените работници се очаква да присъстват областният управител, кметът, старо и ново ръководство на завода. Важно е от завода да информират работниците как върви процедурата по несъстоятелност за да не се изпусне срока и хората да не получат обезщетенията от гаранционния фонд. Кабов посочи, че работниците искат работа и да ги върнат отново на работните им места. Те искат и да научат причините за създалата се ситуация и каква е истината за бъдещото на завода.