Украйна ще употреби сила (на живо)

Най-малко двама са убитите досега

 

Пряко предаване на събитията от телевизия espreso.tv:

 

 

Украйна ще употреби сила, ако „провокаторите” не престанат, заяви Николай Азаров.
Украинските власти ще бъдат принудени да използват сила срещу протестните действия, в случай че „провокаторите” не спрат да предизвикват сблъсъци, заяви министър-председателят Николай Азаров.
Сблъсъците в центъра на Киев, на улица „Грушевский” започнаха на 19 януари. Част от демонстрантите опитаха да преминат през полицейски кордон на служителите на реда, следящи за реда в правителствения квартал. Вътрешното министерство на Украйна съобщи за над 100 пострадали полицаи, десетки от които са в болница. Администрацията на града съобщи за 104 пострадали протестиращи, над 40 от които са хоспитализирани. 

Би Би Си съобщи за един застрелян от полицията, а друг е издъхнал в болница след като е паднал от висока колона.

Официалните власти потвърдиха, че един човек е бил убит през изминалата нощ, но в момента разследват обстоятелствата как е станало това.

Близо 1500 демонстранти са потърсили медицинска помощ след таз нощните сблъсъци около стадиона на Динамо в Киев, съобщава РБК.

Според източници от опозицията пострадалите не са се обърнали към държавни болници, защото се страхуват, че ще влязат в полезрението на милицията и специалните служби.

Напрежението в Киев не стихва. Демонстрантите замерваха силите на реда с коктейли Молотов. Милицията отговори с димни и шумови гранати.

Част от демонстрантите носеха шлемове на главите си, а други - противогази.

Свидетели съобщават, че силите на реда без да бъдат провокирани са използвали и палки срещу демонстрантите.

И град Лвов беше обхванат от протестите. Местни привърженици на опозицията блокираха с автомобилите си казарма на специалните части, за да им попречат да тръгнат към Киев.

Във вторник руският външен министър Сергей Лавров предупреди европейските правителства да престанат да се бъркат в политическата криза. Външният министър на Кремъл заяви, че събитията в страната могат да излязат извън контрол.

Сблъсъците избухнаха в неделя след голям митинг на опозицията. Продължаващите вече четвърти ден безредици поставят под въпрос възможността правителството и опозицията да постигнат компромис.

Украйна няма да обявява извънредно положение. Това заявиха от администрацията на президента Виктор Янукович.

Директорът на Съвета за сигурност и отбрана Андрей Клюев заяви, че правителството не смята да обявява извънредно положение. От няколко дни центърът на Киев прилича на бойно поле. Опожарени автомобили, изпочупени прозорци и витрини.


Екипът на Bulgariautre.bg следи темата. Очаквайте подробности.