Кръв, огън и жупел в Киев (на живо)

Свят

20-01-2014, 09:23

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мария Альокина от "Пуси райът" - на свобода, получи амнистия

Джордж Клуни подкрепи протестите в Украйна

"Ранобудните" правят филм за протестите в Украйна

Кличко поиска оставката на правителството в Украйна

Виталий Кличко: Украинският парламент ще разгледа въпроса за оставка на правителството утре

Киев: Силите за сигурност щурмуваха барикадите на протестиращите

Полицаи пребиха Руслана в меле в Киев

Певицата Руслана извикана на разпит заради сблъсъците в Украйна

Сенатор Маккейн говори на Площада на независимостта в Киев

Протестиращи от Украйна създали карта на офисите и домовете на хора, свързани с режима на Янукович

Москва купува Киев за 15 милиарда долара

Демонстрации на привържениците на евроинтеграцията в Киев

Сблъсъци в Киев, полицията бие наред

Сблъсъци в Киев

Украинците отново излязоха на площада

Украинските депутати се млатят, Кличко гледа (СНИМКИ)

Тежки сблъсъци в Киев, центърът на града в пламъци (СНИМКИ)

Кой преби Татяна Чорновил? (видео)

Опозицията в Украйна готви национална стачка след Нова година

Опозицията в Украйна призова привържениците си да излязат на протест

Братята Кличко са обсадени от полиция в Киев

Сблъсъците между поддръжници на опозицията и органите на реда в центъра на Киев продължават над четири часа

 

Пряко предаване на събитията от телевизия espreso.tv:

 

 

Протестиращите подпалиха два автобуса на милицията. В района на стълкновенията се хвърлят шокови гранати. Органите на реда използват сълзотворен газ.
Според вътрешното министерство при сблъсъците са пострадали повече от 30 служители на реда. Над десетима от тях са приети в болница, състоянието на четирима е тежко.

Пострадали са и поне четирима журналисти в насилието, продължаващо в нощните часове срещу понеделник.

Лидерът на парламентарната група на партия "Отечество" Арсений Яценюк призова демонстрантите да не предизвикват насилие. Протестиращите обаче не се вслушаха в призива му и продължиха да замерят служителите на реда с павета, извадени от уличната настилка с помощта на лостове. В района се носи дим и има силна миризма на газ. Лекари оказват помощ на обгазени и пострадали от шоковите гранати хора.

Опозиционният лидер Виталий Кличко е бил нападнат, докато се е опитвал да успокои тълпата. Според медийни информации той е бил напръскан с пожарогасител.
Бившият боксьор, оглавяващ партия "Удар", е бил освиркан от демонстранти в момент, когато в опозицията се появяват разцепления. Кличко е лидер на една от по-малките опозиционни партии и не успява да обедини опозицията с призивите си за нови избори и мирен преход във властта. Той е обвиняван, че действа нерешително и без план.
Според политически наблюдатели някои демонстранти, особено сред младежите, искат по-бързи промени. "Имаме нужда от водач, който да ни поведе към победа днес, веднага. Имаме нужда от име", каза Дмитрий Булатов, който се очертава като един от лидерите на уличните протести. По непотвърдени данни при сблъсъците между милицията и демонстрантите са били ранени няколко души.
Над 100 000 души се събраха в украинската столица Киев, за да протестират срещу неотдавнашното приемане на нови закони, ожесточаващи мерките срещу демонстранти.
Новите закони въвеждат или затягат санкциите срещу демонстрантите и задължават, както в Русия, неправителствените организации със западно финансиране да се регистрират като "чужди агенти".

 

Виталий Кличко записа видео обръщение към президента Виктор Янукович с призив „да не допуска ескалация на ситуацията“ и „да не повтаря пътя на Чаушеску е Кадафи“. Лидерът на партия УДАР допълва, че „единственият изход от тази вече страшна криза е пълната смяна на властта, срещу която въстана народът“. Той настоя държавният глава „да не насъсква бойците от милицията и спецчастите срещу хората“ и да „прекрати войната срещу гражданите на Украйна“.
„Прекратете войната срещу гражданите на Украйна. Вече два месеца хората стоят и призовават да се чуят техните искания. Приберете милицията, „Беркут“ и титушките (нарицателно име за платени от властта мутри за провокации и нападения срещу митингите – бел.ред.). Намерете в себе си мъжество, не повтаряйте пътя на Чаушеску и Кадафи! В тази борба така или иначе ще победи украинският народ“, каза той и се обърна към униформените с думите „Вие трябва да пазите народа си, а не да се нахвърляте срещу него“.