БСП: Дебатът за бюджета не се състоя

Социалистите разкритикуваха и Общинския план за развитие

След приемането на Бюджет 2014 на Пловдив от левицата не скриха разочарованието си от неприетите техни предложения. На импровизиран брифинг на почивката Георги Търновалийски бе категоричен, че дебатът за бюджета не се е състоял.

 „Този бюджет е приет без реално обществено обсъждане. Когато бе предложен за обсъждане липсваше капиталова програма, параметрите бяха различни и то с милиона левове”, заяви Търновалийски. Според него самото внасяне на документа противоречи на Закона за публичните финанси и изрази надежда, че съответните органи ще се сезират, за да проверят как е приет бюджета. Тодор Кръстев от левицата пък изрази мнение, че в бюджета няма нищо ново, че това е почти същия документ, какъвто е бил миналата година и той не е видял нищо ново в презентацията на кмета. Той го определи като „касово-счетоводен отчет” с три таблици – приходи, разходи и остатък.

Социалистите разкритикуваха и приетия днес Общински план за развитие за периода 2014-2020 г. Според Николай Радев в документа са заложени огромни инвестиции в зони като Гладно поле, където парцелите са държавна собственост и изобщо не е ясно дали общината ще може да ги придобие. Ако това не се случи, Пловдив ще загуби огромни средства, смятат от БСП. Те попитаха риторично как общината прави планове за развитие в този парцел за близо милиард лева при положение, че дори при правителството на ГЕРБ на градът ни не са давани гаранции, че ще получи Гладно поле.

Общинският план за развитие предвижда през следващите 7 години в Пловдив да бъдат инвестирани около 1,3 милиарда лева. Най-важно място заема именно парцелът на Гладно поле, който е окачествен като "зона с потенциал за икономическо развитие". Това е военен терен с възможности за реализация на високотехнологични производства и офис сгради за наука и иновации. Тук се очакват и най-високо ниво на инвестициите – около 1 милиард лева.