Да наказваме ли децата си?

Животът

23-01-2014, 21:11

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Семейство Бекъм нае къща до новото си имение

Още едно семейство с трихинелоза

Взрив на газова бутилка срути къща и затрупа семейство

Търсят се млади и амбициозни учители за деца с неголеми възможности

Подаръци за децата от арменската и еврейската общности

Тютюнопроизводители и техните деца блокираха пътя при Вълкосел

Деца пострадаха при пътни инциденти

Бургаски депутати дариха 7500 лв. за две деца със захарен диабет

130 деца са се родили от началото на годината в УМБАЛ „Свети Георги“

Децата и Господ ги пази! (СНИМКИ + ВИДЕО)

Лесбийка съди гей за издръжка на децата

И децата в Гоце Делчев в почивка за посрещането на митрополит Серафим

Лекуват и децата на принципа на шуробаджанащина

20-годишният „коляч” – наркоман от семейство на известни инженери в Гоце Делчев

Една година след смъртта на убитото семейство

Специалистите са твърдо против наказанията

Други методи на възпитание може да имат по-добър резултат в дългосрочен аспект, твърдят от Центъра за деца в Ню Ингланд, САЩ.

Най-добрият начин да намалите проявите на непослушание според специалистите е да поощрявате постоянно доброто поведение.


Наказанието във формата на неприятни последици може да прекрати непослушанието, но често има странични ефекти.


Дете, чието лошо държание е наказано, може да реагира емоционално, да отвърне с агресивно поведение или да избягва човека, който го е наказал. Вместо да наказвате лошото поведение, опитайте се да акцентирате върху добрите прояви на детето си. Кажете му, че оценявате това, което прави и постъпвайте по този начин постоянно. Същевременно не позволявайте лошото поведение на детето ви да способства то да избегне задълженията в къщи и извън дома или да се превърне в център на внимание.


Ако искате любящо, изпълнено с уважение и самодисциплинирано дете, не бива да използвате наказание, казват от Асоциацията на американските психолози. При малките деца ще използвате отвличане на вниманието и поставяне на ограничения, за да се справите с проявите на лошо поведение. При по-големите ще поставите очаквания и ще обявите наградата или последствията.


“Наказанието предполага агресивно поведение от страна на родителя, а именно на такова поведение у децата се противопоставяме”, казват от Националната асоциация на социалните работници в САЩ. Наказанието ражда негодувание и често води до прояви на насилие и сериозни оскърбления.


Въпросът не е дали да наказвате детето, а как го учите да върши правилните неща, да бъде добро човешко същество, което разбира своите нужди и нуждите на другите.
Социалните работници смятат, че да бъдеш добър родител означава да избираш не-насилствени, подходящи за възрастта средства за възпитание на детето и добавят, че родителите трябва да бъдат положителни образци за подражание и да показват на децата си негативните последствия от лошото им поведение, като използват поощрения за доброто им държание и установяват твърди и разумни граници за поведението им.


Думата “наказание” обикновено включва и причиняване на някакъв вид страдание, казват от Тексаския женски университет. Родителите често практикуват такова наказание като бият децата си.


Съответната полза и/или вреда от такова наказание е под въпрос и със сигурност включва фактори като индивидуалната семейна култура и средата, в която е семейството.


Трагичните случаи на извършено от деца насилие трябва да послужи като сигнал за отговорността ни като родители и членове на обществото. Ще бъде по-добре като родители да използваме внимателно и по-малко насилствени методи при възпитанието на децата си, като така ще спомогнем за правилното им психическо и физическо развитие.

Източник: здраве.бг