10 места, където погрешно търсим щастие

Най-щастливите ни моменти в живота се случват, когато най-накрая сме се сдобили с куража да се освободим от влиянието на това, което не можем да променим. И когато животът ни дава всички причини да сме негативни, трябва да мислим за едната добра причина да сме положителни, защото винаги има нещо, за което си заслужава да се усмихваме, пише Мениджър.
Хората постоянно търсят щастието на погрешни места и това ги прави нещастни. Ето кои са тези места, според него:
• В заблудата за съществуването на лесен живот. Животът е труден, но ние сме силни. Болезнените събития ни правят още по-силни. Грешките – по-мъдри. Понякога трябва да минем през най-лошото, за да израснем, припомня Марк. Трябва да приемем, че лошото се е случило, и да излезем от него с поглед напред. Само така ще разберем от какво наистина се нуждаем и какво искаме.
• В минало, което вече го няма. Всеки от нас се променя. Вселената се променя и това е неконтролируем процес. Само защото нещо в миналото е било много хубаво за нас самите, не означава, че то все още е такова. То може да е връзка, работа, дом, навик. Да се откажеш от нещо невинаги означава, че си слаб. Може да значи, че си достатъчно умен да гледаш напред към новото.
• В бъдеще, което не е гарантирано. Често използваме мислите си, за да се освобождаваме от действителност, в която реално оставаме, а само избягваме по въображаем начин. Някои хора, които го правят твърде дълго, накрая откриват, че са минали години, а те са в същото положение, мечтаейки ли, мечтаейки… „Бъдещето зависи от това, което направиш днес”, е казал Махатма Ганди.
• В оправдания, с които отлагаме. Винаги в живота късметът се случва, когато подготовката срещне правилната възможност. А възможността е танцьор, който избира само тези, които са вече на дансинга. Не другите, седнали да гледат отстрани.
• В собствена зона на комфорт, където всичко е спокойно и сигурно. Да се държиш за това, което ти гарантира постоянство, може да те лиши от възможността да видиш богатството на живота, какъв океан е той от хора, събития и емоции, които могат да се случат на теб и само на теб. Хората, които стоят в зоната си на комфорт, най-често чувстват, че нещо им липсва в живота, дори да имат страхотна къща, семейство или работа. Това ги прави нещастни.
• В материални неща, от които нямаме реална нужда. Човек никога не може да си набави достатъчно от това, от което не се нуждае. Вместо да се фокусираме върху това, което искаме да имаме, е много по-добре да насочим вниманието си към това, от което трябва да се освободим.
• В едно много хубаво нещо в живота ни. Оскар Уайлд припомня, че всичко започва и свършва с балансирането. Никоя крайност не води до нещо добро. Храненето с твърде много вкусни храни ни кара да напълняваме. Приятното харчене на твърде големи суми ни разорява. Прекомерната работа ни лишава от времето, прекарано със семейството. Щастието зависи от правилното разпределение на положителните ресурси в живота ни спрямо дефицита, който ни прави гладни за нещо.
• В погрешните връзки с хора. По-добре да имаш отношения с малко, но качествени хора, отколкото с много, в чиято искреност понякога се съмняваш.
• В одобрението на личности, които не заслужават внимание. Не можем да позволяваме на други хора да ни казват кои сме. Трябва всеки от нас сам да реши за себе си.
• В „игра” на обвинения към другите. „Повечето хора всъщност не искат свобода, защото свободата е свързана с отговорност и те се плашат от отговорността”, е казал Зигмунд Фройд. Не бъдете един от тези хора. В живота отговорността е цената за щастието и великите неща.