Скандален строеж в София - ж.к. „Бъкстон” (снимки)

Безпрецедентен нов блок в зелените площи – кой унищожава граденото с години?

Читател на Bulgariautre алармира за безпрецедентния строеж на нов блок в зелените площи на квартала. Освен „дребното нарушение“ – унищожаване на зелените площи, с въпросния строеж се подкопават основите на два блока, като има огромен риск от напуквания и срутвания, вследствие строителната дейност.

Блокът има 4 входа по 16 апартамента във всеки вход. Съседният блок е с адрес жк. „Бъкстон” бл. 35, и е с 2 входа с още около 40 апартамента.

Никой от живущите не е давал своето съгласие за строеж на сграда на калкан. Никой не е виждал проекта за новата жилищна сграда. От снимките се вижда, че багерите копаят в основите и на двата блока. Освен това по думите на работниците новата сграда ще има две подземни нива, което означава, че изкопът ще слезе под основите и на двата панелни блока. Това може да е изключително опасно. И двата блока са с панелна конструкция, като единият е построен през 1969 г.

Жителите на „Бъкстон” са разтревожени от непоносимите вибрации, причинявани от извършваните в основите на блока изкопи. По-голямата част от обитателите са възрастни и твърдят, че през деня обстановката е като при земетресение. Няколко души, дори са напуснали собствените си жилища и се настанили при роднини. За да могат да започнат този съмнителен строеж, цяло лято е кипяла подготовка, свързана с изместване на канализацията и парната инсталация на квартала. Цялата тази дейност се извършва в общите зелени площи пред двата блока, като се унищожава, граденото с години.