Избрани Новини
Лекува ли Витамин С?
03-02-2014, 14:39
Автор:Христина Рибарска
Още по Темата:Кедровите ядки пазят от инфаркт и забавят стареенето
Сланината регулира нивото на холестерола в кръвта, предпазва от рак
Половин ябълка със скилидка чесън регулират високия холестерол
Кафе, домати със сирене и шоколад предизвикват бъбречни кризи?
Кокосовият орех възстановява силите, бъбреците и подобрява зрението
Как се отразява на здравето ни продължителното седене?
Любимата храна подсказва какво липсва на вашия организъм
Най-смъртоносните вируси на планетата изглеждат красиво? (СНИМКИ)
Може ли да бъде опасен неговият недостиг...
Витамин С е сред много малкото вещества, които човешкото тяло не може да синтезира, пише здраве.bg
Витамин С (или аскорбиновата киселина) е витаминът, за който най-често се говори и който не малко хора смятат, че може да лекува какво ли не – от рак до най-обикновена настинка. Ако прочетем внимателно етикетите, ще установим, че витамин С се добавя в какви ли не храни - от такива, в които неговото присъствие има явна логика, до други - включително колбаси и т.н. - в които ни е трудно на пръв поглед да си обясним неговото присъствие.
В същото време трябва да знаем, че човешкият организъм не може да произвежда витамин С и той се набавя единствено от външни източници.
Витамин С е доказано необходим за:
- синтеза на колаген в съединителната тъкан, невротрансмитерите, стероидните хормони и карнитина;
- превръщането на холестерола в жлъчни киселини;
- да подпомага действието на желязото в организма.
Витамин С е и силен антиоксидант. Той също така е свързан с предпазването от някои дегенеративни заболявания - сърдечносъдовите, катаракта, както и някои видове рак.
Аскорбиновата киселина има голямо значение за развитието на здрави клетки в организма, правилното абсорбиране на калция, нормалното развитие и възстановяване на тъканите. Тя участва и в процесите на кръвосъсирването и подсилва стените на капилярите.
Витамин С е необходим и за здравината на венците, играе роля при предпазване на организма и борбата му с инфекциите, включително грип и настинка. За него се смята също, че увеличава имунната защита на организма, понижава нивото на холестерола, високото кръвно налягане и предпазва от атеросклероза.
Недостигът на витамин С предизвиква различни проблеми, а заболяването, което се развива при липсата му, е скорбут. В същото време пониженото му ниво може да доведе до появата на “точковидни” кръвоизливи по кожата и склонност към кървене, бавно и лошо зарастване на различни наранявания, разраняване и кървене на венците и опадане на зъбите.
Други прояви на недостиг са появата на отоци, обща слабост, влошено храносмилане, болки в ставите, бронхиални инфекции, чести настинки.
Дозиране
Международно установената (като минимална!) дневна доза за прием на витамин С е 60 мг. При включването му в различни лечения обаче тя може да нарасне няколкократно.
Според последни изследвания здравият организъм има нужда от 200-500 мг дневно, като точната доза е силно индивидуална.
При бременни и кърмачки препоръчителното количество е 75-95 мг.
Увеличаване на приема е препоръчителен в случаи на травми, инфекции, работа, свързана с голям разход на физическа енергия, както и при пушачи.
Токсичност и свръхдоза
Тъй като витамин С е водноразтворим, евентуално приетите излишни количества като правило се изхвърлят с урината. При свръхголеми дози (например при някои лечения) са възможни стомашно-чревни проблеми – диария, гадене, стомашни спазми.
Подходящи комбинации
Доказано е, че витамин С е особено ефективен, когато се приема заедно с биофлавоноиди, калций и магнезий, а за ролята му като антиоксидант е най-добре да се приема в комбинация с други антиоксиданти - например витамини А и Е, при което действието на всеки от тях се засилва.
Враговете на витамин С
Негативно влияние върху нивото на витамин С в организма имат замърсеният и горещ въздух и вода, в някои случаи приготвянето на храна при твърде висока температура.
Антиацидите, алкохолът, антидепресантите, стероидите и таблетките за контрол на забременяването също понижават нивото на аскорбиновата киселина.
Естествени източници на витамин С
Храни с особено високо съдържание на този така важен витамин са зеленчуците с листа, цитрусовите плодове, както и тези от вида на малините и боровинките, доматите, пъпешите и др.
Топ Новини