Спряха делото срещу Кела

Процесът трябваше да започне в края на миналата година

Съдебното следствие срещу Пламен Дишков - Кела, обвинен от прокуратурата като поръчител на екзекуцията на Димитър Стаматов - Мастара, е спряно с определение на съдия Събчо Събев. Дългоочакваният процес за убийството от 21 ноември 2002 г. трябваше да започне на 23 октомври миналата година. Съдът обаче намери сериозни пропуски и го върна на прокуратурата, пише 24 часа. Това от своя страна сложи край на дългия предварителен арест на Дишков.
През ноември и декември прокуратурата пришпори повторното предявяване на доказателствата, за да влезе случаят в графика на съда още в началото на 2014 г. Но междувременно се е появило напълно ново обстоятелство, заради което съдия Събев е спрял делото.
Още един осъден за същото убийство е поискал отмяна на присъдата за помагачество и възобновяване на разследването. Това е Тодор Неделчев - Недьо. В момента той е с влязла в сила 16-годишна присъда, която изтърпява в Кремиковци. Недьо беше в неизвестност дълго време, но в края на 2012 г. неочаквано се появи като прокурорски свидетел срещу Кела.
Искането за възобновяване на разследването е направено от Бургаска окръжна прокуратура. Като основание е посочено установено лъжесвидетелстване. Един от свидетелите съзнателно е заменил в показанията си имената на Радостин Цанев с Тодор Неделчев, твърди държавното обвинение.
ВКС заседава на 28 януари и се очаква до месец да каже дали ще отмени присъдата на Недьо и какво следва от това. Бургаският окръжен съд е преценил, че ако това се случи, двете възобновени дела трябва да слеят в едно. Така до произнасянето на ВКС това за Кела остава спряно.
Разследването срещу Пламен Дишков бе възобновено също с решение на ВКС от 16 май 2012 г., тъй като процесът срещу него бе изцяло задочен. За убийството на Мастара като директен извършител е осъден Бойко Стоянов. Той е зад решетките от ноември 2002 г.
Собственикът на месарска фирма Димитър Стаматов - Мастара бе убит с един куршум в сърцето, изстрелян от снайперова пушка. По това време той бе приближен на Димитър Желязков - Очите и съдружник на Мариан Георгиев - Марата (по-късно също убит). Близо 12 г. след убийството на Мастара все още има доста въпроси без отговор - например къде е куршумът. Той не бе намерен нито в тялото му, нито на местопрестъплението.