Внимание! Нашествие на плъхове в София

Оказва се, че с начина си на живот столичани сами предизвикват увеличаването на популацията на гризачите

Начинът на живот на софиянци е допринесъл за увеличаването на популацията на сив плъх през последните години. За това алармират от РЗИ - София, съобщава Агенция "Фокус".

Оказва се, че по различни начини столичани благоприятстват нарастването на числеността на животинката, като й създават добри условия за живот. А това са: "наличието на обилна храна, създаването на много места за убежище, и не на последно място - подценяването на проблема със заселване на гризач в нашето жилище, на нашето работно място”, обясняват експертите.

Проблемът е, че гражданите започват да се безпокоят от присъствието на сивия плъх у дома или в работата си, едва когато "числеността стане видимо неприятна". След което обикновено възприемат погрешната нагласа, че, щом повикат специалист да се справи, резултатът ще бъде мигновен.

От РЗИ съветват, ако се притесняваме от нахлуването на гризачи в жилището или на работното си място, да се опитаме да ограничим достъпа им до тях. Всички приземни етажи и мазета да бъдат затворени, недостъпни и осветени - особено в активния сезон от април до октомври.

Ако планираме ремонти през пролетта, трябва да затворим всички отвори, канали и вентилации, защото именно това са пътищата за миграции на вредителите. "Изтребителните мероприятия" се предприемат след открити видими следи. Рискът идва оттам, че те "увеличават броя си много бързо и, оставени в подходящи условия с наличие на храна и убежище, те стават нашественици".