Рейсовете в Пловдив - задължително нови и с климатици

Тръгва конкурсът за осем линии от градския транспорт

До края на седмицата ще бъде обявен конкурсът за осемте линии, стопанисвани от бившия "Градски транспорт", обяви заместник-кметът на Пловдив Алексанъдр Държиков.

Чрез него трябва да се осигурят качествени условия за транспорта на града. Това е и първият, проведен по реда на Закона за обществени поръчки, коментира Държиков.

Линиите са разделени в две групи. Във всяка една от тях има по една ефективна, една неефективна и две средноефективни. Самата ефективност пък се определя от Общински съвет.

В първата група попадат 32 автобуса, движещи се по линия номера 9 (ефективна), 11 (неефективна) и 25 и 36 (средноефективни).

Във втората група ще има 33 автобуса – 26 е ефективната линия, 21 е неефективната, а 17 и 113 се определят като средноефективни. Балансиран е и годишният пробег, за първата група той е 1 386 000 км, за втората – 1 363 000 км.

Срокът на договора ще е за 10 години. Минимален брой автобуси за първата група е 32, а за втората – 33. По 16 автобуса във всяка група ще бъдат определени за трудноподвижни лица. Изискванията за двигателите на автобусите пък е екологичен клас минимум Евро 4. 100% от автобусите трябва да бъдат оборудвани с климатици, обяви още Държиков.

В конкурса може да се участва само с автобуси клас 1 и клас 2. Абсолютен приоритет ще бъде възрастта на автобусите, предимството ще е за автобуси до 1 година.

Печели този, който има нови автобуси, коментира Държиков.

В договора са заложени и 24 критерии към превозвачите, а именно - висока култура на обслужване, хигиена на превозните средства, спиране на всички спирки, включване на климатиците при определена температура, ще има и конкретни изисквания към външния вид според изискванията на общината.

Санкциите за неизпълнение ще са 300, 1000 и 5000 лева, посочи още зам.-кметът.

Договора с фирмата, спечелила конкурса ще бъде качен на сайта на общината.