Мерките за „Странджа“ ще останат популистки обещания, ако няма ангажиране със срокове и механизми за контрол

Загрижени за съдбата на Природен парк „Странджа“, след недопустимата промяна в позиция на Министерството на околната среда и водите и обезпокоени от бездействието на правителството и равнодушието му към общественото мнение, поискахме изслушване на трима министри в Народното събрание. След неубедителни твърдения и многобройни полуистини, към обществото бяха отправени обещания за предприемане на мерки. Това се казва в писмо на ПП ГЕРБ до председателя на Народното събрание Михаил Миков, разпространено до медиите.

Тези мерки ще останат само поредните популистки обещания, ако няма ясно ангажиране с конкретни срокове и механизми за контрол от парламента.

С цел да улеснят правителството да преодолее управленската си безпомощност, в проекта за решение на парламента от ГЕРБ предлагат конкретни стъпки и срокове за тяхното изпълнение. Предлагаме също така парламентът да се ангажира с непрекъснато проследяване резултатите от работата на правителството по гарантиране както на защитата на Природен парк „Странджа“, така и за подкрепа на местното население чрез осигуряване на възможности за устойчиво развитие на региона на Странджа, но не с лицемерни клетви и обещания, а с конкретни, прозрачни за обществото действия. Надяваме се, че изреченото в парламентарна зала не е било откровена демагогия и предложеният проект за решение ще бъде подкрепен.

Тези мерки ще останат само поредните популистки обещания, ако няма ясно ангажиране с конкретни срокове и механизми за контрол от парламента.