Бюджет 2014 ще гласуват на 13 февруари

Ще увеличават броя на пътуващите с намаление пенсионери в градския транспорт

Общинските съветници ще гласуват Бюджет 2014 г. на Община Стара Загора, както и отчета за касовото изпълнение на общинския бюджет за изминалата година на 13 февруари.

Дневният ред на предстоящата общинска сесия включва предложение за увеличаване на финансовия праг от 250 на 260 лева за пенсионери и хора с увреждания, за ползване на намаление за пътуване с градски транспорт. Ако предложението бъде прието, всички пенсионери над 65 години и лицата, получаващи пенсия по условията и реда на глава шеста от Кодекса за социално осигуряване, навършили възрастта по чл.68, както и тези с трайни увреждания над 71 % намалена работоспособност, с постоянна адресна регистрация в Стара Загора, които получават пенсия до 260 лева, ще получат намаление от 70 на сто от редовната цена за билет във вътрешноградския транспорт. За използване на междуградските автобуси, да заплащат 50% от цената на редовните билети за пътуване, предвижда още предложението. Това стана ясно по време на редовната пресконференция на  председателя на Общинския съвет Емил Христов преди предстоящата сесия.

На 13 февруари общинските съветници ще гласуват намаляване на наемите за Общинска спортна зала „Иван Вазов“ и новооткритото игрище с изкуствена настилка зад Централна поща в Стара Загора. „Досега в наредбата бяха фиксирани 80 лева на час наем за използване на новата спортна зала  и 20 лева на час за игрището с изкуствена настилка. На сесията на 13 февруари предстои да се гласува намаляването на тези такси, за да може да се възползват от съоръженията повече хора. Доста от спортуващите старозагорци се въздържат заради високите цени“, обяви председателят на Общинския съвет в Стара Загора Емил Христов. Предложението, което ще влезе в дневния ред на предстоящата сесия, е наемът на спортната зала да стане 60 лева с ДДС, а на футболното игрище – 16 лева с ДДС.