Google ни събужда с олимпийски doodle

Броени часове остават до старта на 22-ите Зимни олимпийски игри в Сочи

Откриването на 22-те Зимни олимпийски игри в Сочи, Русия ще бъде на 7 февруари в 20:14 часа руско време (18:14 часа българско време). Откриването ще се проведе на олимпийския стадион Фишт, като началният час символизира годината на провеждане на Олимпиадата.

22-те Зимни олимпийски игри в Сочи ще се проведат от 7 до 23 февруари 2014 г. Освен в Сочи, част от състезанията ще се проведат в руския зимен курорт Красная поляна.
Талисмани на олимпийските игри в Сочи са бяла мечка, заек и леопард, както и двамата извънземни герои Лучик и Снежинка.

Тази Олимпиада ще бъде втора За Русия, Като първата се състоя в Москва през 1980-та година. За първи път в олимпийската история,  в Сочи ще вземат участие атлети от 88 държави, по този начин ще бъде поставен рекорд, след Олимпиадата във Ванкувър-2010, където участваха спортисти от 82 страни. В зимните игри за първи път ще вземат участие спортисти от Доминика, Малта, Парагвай, Източен Тимор, Того, Тонга и Зимбабве. Под знамето на МОК ще участват и трима спортисти от Индия.

Общо в Сочи ще се състезават за 98 комплекта медали, над 3000 атлети. Право за излъчване на откриването на Олимпиадата закупиха почти всички водещи телевизии в света, което означава, че телезрителите ще бъдат над 2 милиарда по целия свят.

Олимпийските игри в Сочи ще влязат в историята и като най-иновационните. За проектирането и строителството на олимпийските обекти са използвани уникални технологични решения, бяха изградени 380 олимпийски обекти, сред които са спортните съоръжения, разположени на планински и крайбрежни клъстери, а също и хотели с над 25 хиляди стаи, студия и апартаменти.
Тези Олимпийски игри ще станат най-скъпите в олимпийската история. Бюджетът на Олимпиадата в Сочи е над 50 милиарда долара. До този момент най-скъпата Олимпиада беше тази в Пекин - 43,2 милиарда долара.

С нов олимпийски рекорд премина и щафетата с Олимпийския огън, която премина може би по-най трудния път в историята. Тази щафета не е толкова спортна, колкото представлява сложна математическа задача - 14 хиляди факлоносци бяха разпределени на 123 дни, за което трябваха 2,5 години, за да завърши с ювелирна точност дистанцията на всеки участник. Малка частица от Олимпийския огън премина през борда на най-големия атомен ледоразбивач в света, а също така през високи точки на света- над Елбрус, а космонавтите от МКС изнесоха огъня в открития космос. През времето на пътешествието си, Олимпийският огън смени най-различни видове транспорт.