Търсят помощ от правитеството за спасяването на бургаската корабостроителница

Нова компания иска да вземе предприятеието и да върне съкратените работници

Помощ от правитеството ще поискат собственици на немска компания, която иска да поеме бургаската корабостроителница. Това стана ясно на среща в Областна управа Бургас с представители на ръководството на немската компанията "Пи енд Ес проджект" от Рощок и съкратените близо 40 души от предприятието в града.

"Искаме да строим кораби в Бургас. Разчитаме и на помощта на областния управител на Бургас Павел Маринов да ни съдейства за последващи разговори с премиера Пламен Орешарски, с вицепремиера Даниела Бобева и с министъра на икономиката на Драгомир Стойнев". Това заявиха Радослав Вълчев представител на "Пи Ес проджект" в България и Бойко Петров, съдружник във фирмата.

Бургаското предприятие беше обявено в несъстоятелност и в края на 2013 година. Така на улицата остана близо 150 работници. До този момент новият собственик не е обявил, какви са намеренията му.
"Чакаме държавата да се намеси, да поемем управлението на завода. Не можем да идентифицираме собственика - това е офшорка, регистрирана в Кипър или на Сейшелите, ние не знаем. Има един пълномощник, който отказва да разговаря с нас, ние не сме го и молили за това. Имаме планове, но очевидно собствениците не искат нищо да се случи. Искат само да вземат едни пари", коментира Радослав Вълчев.
Според 5-годишния план на новата компания, на работа ще бъдат възстановени всички работници, които са уволнени. "Това не значи, че всички ще останат, защото някои са в предпенсионна възраст или трудоустроени. Но ще се разделяме с хората по нормален начин", обясни Вълчев.

Фирмата планира в период от три до четири години в завода да бъдат разкрити 1000 работни места, а печалбата през 2015 година да бъде в размер на 500 000 евро.