Чужди студенти учат български из Пловдив

УХТ проведе първи интензивен езиков курс с проект, спечелен по програма „Еразъм“

Чуждестранни студенти от университети във Франция, Великобритания и Чехия научиха първите си думи на български език и се докоснаха до богатствата на българската култура и традиции след като преминаха успешно интензивен езиков курс, организиран от Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Университетът по хранителни технологии спечели проект по Секторна програма „Еразъм“ към Програмата за учене през целия живот като ВУЗ с отличен опит в преподаването на български език за чужденци.  Курсът има за цел изучаването на по-малко разпространените езици в ЕС, извън четирите основни езика в общността – английски, немски, френски и испански език, както и подобряването на езиковата и културна интеграция на студентите преди техния период на обучение или практика в дадената страна.

Чуждестранни студенти от университети във Франция, Великобритания и Чехия бяха обучавани в продължение на 3 седмици от ст. преп. д-р Петя Несторова и ст. преп. Мария Попова. Курсът се проведе във Франкофонския център за академично качество в УХТ. Младите хора останаха изключително впечатлени от архитектурата и историята на Пловдив и региона,  след като посетиха Стария град и културните забележителности на Пловдив, както и Тракийската гробница в Старосел. „Тази невероятна смесица от сгради показва на какъв кръстопът е Пловдив и колко култури и цивилизации е съчетал в себе си“, споделиха Матилд и Виолет.

Момичетата и момчетата разказаха, че през тези три седмици са научили много неща, въпреки, че не всичко е било лесно. Не скриха, че най-големият им проблем се оказало адаптирането към кирилицата. След като получиха сертификатите си за успешно завършен интензивен езиков курс, те бяха категорични, че ще препоръчат обучението си в УХТ на своите състуденти в университетите си. Четирима от тях – Виолет, Матилд, Себастиен и Грегоар ще продължат обучението си в УХТ по специалността „Технология на ферментационните продукти“ към Франкофонския департамент на ВУЗ-а.