Занаятчийски сдружения искат базата на Междуучилищния център

Повече от половин милион евро са инвестирани в МУЦТПО за последните десет години

Днес в Пловдив за пореден пъти се отвори темата за бъдещето на Междуучилищния център (МУЦТПО) под тепетата, където Кобленц е изсипала половин милион евро в период от 10 години. Каква ще е съдбата на апетитната сграда в центъра на града и какво ще се случи със скъпото немско оборудване в Междуучилищния център? Този въпрос вълнува не само десетината останали работещи в учебното звено, което на хартия е закрито с решение на Общинския съвет от 18 юли миналата година, но и малцината загрижени то да се запази в своята цялост и да живне с нови курсове за професионална квалификация. 

На 17.02.2014 година в София се състоя работна среща между Ангел Хронев - изпълнителен директор на Търговско - Промишлена Камара - Пловдив и Емил Василев - изпълнителен директор на Балканско бюро за подпомагане на средното съсловие, председателствано от Занаятчийска камара Кобленц. На срещата присъства и Александър Чобанов - главен мениджър на Центъра за иновации и обучение по дигитални технологии към Търговско-Промишлена Камара - Пловдив и Enterprise Europe Network - Пловдив.

Цел на срещата беше да се обсъдят възможности за взаимно сътрудничество и популяризиране на дейността на двете организации сред членовете и предприемачите от двата региона. Страните подписаха Меморандум за обмен на опит относно изграждане, развитие и насърчаване на малките и средните предприятия в България и останалите балкански страни, и с Германия. Споразумението също така включва прилагане на добрите практики по отношение на развитието на малките и средни предприятия в България и страните от Балканския регион.

Камарата и Балканското бюро ще си сътрудничат активно и за запазване и оползотворяване на учебните работилници в МУЦТПО, гр. Пловдив, чрез реализиране на самостоятелни или съвместни инициативи в областта на подготовката и провеждането на обучителни мероприятия, насочени към повишаване на квалификацията или продължаващото обучение през целия живот, като предпоставка за борба с младежката безработица и за успешна реализация на вътрешния и международния пазар на труда.  

„Имахме среща със зам.-кмета на Пловдив Стефан Стоянов, на която обсъждахме въпроса за сградата и оборудването. Общината е готова да подкрепи инициативата на камарата, след като бъдат представени нужните планове за работа“, каза днес Тони Симидчиева – председател на Занаятчийската камара в Пловдив.

Центърът трябва да се новоизгради, да се намери финансова помощ и подкрепа за издръжка, за да е в полза на пловдивските предприемачи. Искаме работилниците и оборудването да се използват с обучителна цел. Ще търсим финансиране от Общината и от Германия.“, допълни Емил Василев - изпълнителен директор на Балканско бюро за подпомагане на средното съсловие.

Исканията на организациите са Общината да предостави работилниците за ползване. Идеята е да се работи по немски програми, с немски специалисти, и да се издават немски документи (сертификати) след обучителните курсове. Удоволствието няма да е безплатно, но ще е на сравнителни ниски символични цени, които да покриват разходите за консумативи и лектори.