Търговци алармират: Скоро цигари ще се продават само в Lafka

Готви се забрана за търговия на тютюневи изделия по бензиностанции и на търговски вериги, това е следващата стъпка в създаването на монопол на Lafka
Tова заявиха в пресклуба на БТА от Сдружението на собствениците на преместваеми обекти.
Те посочиха, че в Европа местните власти не допускат търговците да държат над 5% от обектите върху публична общинска собственост.
Много общински съвети, като този в Брюксел например, не допускат в обекти на общинска земя да се търгуват цигари и алкохол или пък да се предлагат хазартни игри, допълниха от организацията.
Според тях навлизането в страната на търговската верига, която е собственост на "Булгартабак" създава огромна опасност за малкия бизнес и за гражданите.
Иво Иванов, председател на сдружението, заяви, че с тази търговска верига компанията "Табак маркет" АД става изкуствен монополист в продажбата на дребно на печатни, тютюневи и захарни изделия, на дребни пакетирани стоки и алкохол.

Основните проблеми за дребните търговци, са че новата верига разполага павилионите си на публична общинска или държавна собственост и то на най-добрите локации след конкурси с предизвестен победител, посочи Иво Иванов. Още днес (бел. ред. вчера) сдружението ще сезира вицепремиера Даниела Бобева за опасността за малкия и средния бизнес с настъпването на Lafka, каза Иванов. Съществува реална опасност за работата на над 20 хиляди малки фирми, които осигуряват поминък на около 100 000 души.

По официални данни търговската верига има около 500 павилиона в страната, но вероятно са повече, посочиха от сдружението. Нашата информация е, че "Табак маркет" АД вече има готови на склад над хиляда павилиона, готови за поставяне, каза още Иво Иванов.

Ще се обърнем към изпълнителната власт и към общинските власти да прекратят прикритата си подкрепа на този нов монополист и да работят за благото на гражданите си. Ще организираме местни и общонационални граждански протести, каза още Иванов.

Lafka търси диалог

Lafka кани на среща средния и дребен бизнес. Веригата ще организира срещи в цялата страна с представители на организациите на дребния, средния бизнес и местната власт, става ясно от съобщение на компанията изпратено до медиите.

"Ние търсим диалог, а не конфронтация, бихме искали да представим пред всички организации и обществеността, какво представлява проект Lafka. През последните седмици вървят много спекулации относно, търговската верига, които за съжаление имат политически отенък. Считаме, че чрез диалог ще бъдат изчистени всички спекулации относно проект Lafka, надяваме се, че след тези срещи, всичко ще бъде изяснено и хората ще имат достатъчно информация, за да не бъдат въвеждани в заблуждение", казва изпълнителният директор на "Табак Маркет" АД, Борис Захариев.

Основната идея за развитие на проекта е франчайз. Считаме, че семейният бизнес има шанс да се развие с Lafka. Във времена на криза, в които малкият бизнес е притиснат от липса на финансиране от неравна борба с големи доставчици, Lafka дава възможност на предприемчивите да създадат свой бизнес по утвърден модел, без да рискуват спестяванията си или да се притесняват за бъдещето. Навлязлата наскоро търговска верига за бързообортни импулсивни стоки създаде програма за франчайз партньорство. Франчайз взаимоотношенията облекчават условията за развитие на семеен бизнес. Ключово е, че първите партньори са служители на веригата. Най-голямото предимство на франчайз партньорството е, че всички инвестиции в обект, стока, ПОС терминал, касов апарат, СОТ, видеокамера, паникбутон и друга модерна техника идват от Lafka. Условията с доставчиците се договарят от "Табак Маркет" АД, което изключително облекчава предприемачите, защото се възползват от по-изгодните договорени цени и възможностите за промоции и активности за цялата верига. През целия период на договора желаещите да започнат подобен бизнес имат подсигурен приход от минимум 1000 лева всеки месец, уточняват от компанията, като по този начин са сигурни, че ще могат да покрият заплатите на персонала си, дори в зимните месеци, когато оборотите са слаби. Партньорът има задължение да наеме персонал и да управлява обекта, като може да работи и той самият, както би могъл да наеме и роднини. Хората имат само грижата да управляват персонала. Кандидатствалите за подобен бизнес под шапката на Lafka получават и процент от продажбата на всяка една стока под формата на комисиона, с която се плащат заплати на наетите. Това е проектът Lafka.