Бургас на бунт срещу "Lafka"

Над 500 дребни търговци се чувстват застрашени от инвазията на новата верига

В няколко града в страната назрява протест срещу нова верига павилиони за вестници и цигари. Местните търговци се опасяват, че навлизането на веригата ще доведе до фалита им. 

Както burgas.utre.bg вече съобщи, в Бургас над 500 дребни търговци, които разпространяват тютюневи изделия, се чувстват застрашени от инвазията на новата верига павилиони. Настъплението в морския град започна, като бяха изкупени голяма част от павилионите за вестници. След това Общинският съвет на 2 пъти промени Наредбата за преместваемите обекти, така че в будките да се продават не само печатни издания, но и цигари и дребни пакетирани стоки.

„Това говори за абсолютна дискриминация. Един търговец, като всички колеги тук, няма право да стопанисваме повече от един обект. Единствено изключение се допускаше за печатни произведения.Тоест за нас се разрешава един обект, а за тях се разрешават 50- 100 и повече", оплака се пред "БиТиВи" Николай Димитров, председател на Асоциацията за защита на средния и дребния бизнес.

В жалба до Административния съд търговците в Бургас настояват по съдебен път да бъде спрян монополът, като спорните поправки отпаднат. Таня Бобчева е на пазара от 2005 г. Преди 2 години, по изискване на общината, инвестира над 18 000 лева в новата визия на павилиона си. „Паник бутон имам, видеонаблюдение имам в реално време с интернет, духалка, климатик, санитарен възел, течаща вода", казва жената. Сега Таня се притеснява, че ще трябва да затвори, защото не може да си позволи да прави отстъпки, както новите лавки.
„В момента, например, на 2 кутии закупени цигари от тях, те подаряват трета - нещо, което ние няма как да си го позволим. Другаде пък на всяка закупена кутия цигари подаряват кафе – нещо, което ние отново не можем да си го позволим. Истината е, че в момент на криза оборотите са прекалено свити. За мен това е нелоялна конкуренция от тяхна страна", категорична е Таня.

„Дойде ли „Лафка” на пазара, 300 обекта затварят задължително. В момента нас искат да ни преместят на 10 метра отзад, „Лафката” да я сложат на нашето място. При мен има 4 човека на работа. Аз съм ги предупредил хората, че стане ли това нещо, аз затварям обекта. Няма смисъл да се мъча с нещо, с изгубена кауза", споделя собственикът на павилион Стоян Загорчев.

По информация на търговците, в града има над 200 искания за поставяне на новите павилиони, като са избрани най-атрактивните места. „Локациите са разработвани от нас от страшно много години. Те имат вътрешна информация, имайки предвид, че ние всички зареждаме цигари на „Булгартабак”. Всеки месец справките от бургаския дистрибутор, който е и техен, пристигат в „Булгартабак”.Те си избират най-вървежната локация не само в Бургас, това се отнася за цялата страна.Това действително е бомба със закъснител, защото става въпрос за страшно много фирми и съответно работници", категорична е Таня Бобчева.

„Става въпрос за над 3000 човека. Нали се сещате, че тези 3000 човека няма така безучастно да гледат как някой им взима поминъка и как им взима препитанието", увери Николай Димитров от Асоциацията на средния и дребния бизнес.

За момента общината в Бургас е спряла издаването на разрешения за монтиране на новите обекти. Но от Асоциацията смятат победата за временна. За да защитят интересите си от зараждащия се монопол, търговците от над 10 града в страната се обединиха в Национален координационен съвет на дребния бизнес. Ще настояват и за помощ от вицепремиера Даниела Бобева.