Внимание! Пада сградата на стария съд в Бургас /снимки/

Служителите вървят на прибежки от страх да не падне нещо върху тях

Сградата на Стария съд в Бургас се руши и се налага веднага да се започне спешен ремонт. В района зее огромна опасност от падащи елементи и части от фасадата на сградата, паметник на културата. В опасната постройка се помещават Агенцията по вписванията, Службата по пробация и част от Районния съд. Служителите разказват, че вървят на прибежки от страх да не падне нещо върху тях. Самите те са направили козирка, която служи като тунел срещу падащи предмети. Хората, които се налага ежедневно да ползват услугите на Агенцията по вписванията и другите две институции, са стотици. При един силен дъжд нещата може да станат непоправими, предупреждават граждани. Главният архитект на общината Веселина Илиева каза, че процедурата за укрепване на сгради, които са паметници на културата, е изключително тежка. Тя е стартирала още през 2011 година. Сградата е собственост на Министерството на правосъдието. Отдавна са осигурени парите за ремонта, но проектът още не е получил одобрение от Националния институт за недвижимо културно наследство.
Над 50 са жалбите в общината срещу опасната сграда, която е опасана със сигнална лента.
В Бургас сградите- паметници на културата, които спешно трябва да бъдат укрепени и обезопасени, са 14 и всички са в центъра на града.

Днес народни представители от ГЕР-Бургас входираха парламентарно питане до вицепремиера и министър на правосъдието Зианида Златанова относно опасно рушащата се сграда на Стария съд в морския град.
„В началото на месец февруари правителството обяви, че 100 процента от средствата във фонда „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ за "Инвестиционна програма за подобряване работната среда за съдилищата" са разпределени за град Варна. Там ще се строи нова съдебна палата и държавата им отпусна първите 30 милиона лева от необходими близо 100 милиона лева за изграждането й. Ние като народни представители подкрепяме тази инициатива, но се притесняваме от факта, че в центъра на Бургас сградата на Стария съд се руши и е опасна за живота на нашите съграждани", каза народният представител от  ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев. „В тази връзка поставяме конкретен въпрос на вицепремиера, а именно: Кога и какви действия ще бъдат предприети от Министерството на правосъдието за укрепване и реновиране на сградата на Стария съд в Бургас, която е и паметник на културата?“.