Санитарно мероприятие оздравява парк Аязмото

Отстраняват сухите дървета от вида чер бор, за да се запазят близките живи дървета

Близо 170 изсъхнали дървета от вида черен бор в активната пешеходна зона на парк "М.М.Кусев" са премахнати, съобщават от общинския отдел „Озеленяване" в Стара Загора. Оттам уточняват, че това е санитарно мероприятие по отстраняване на дърветата, като дървеният материал се сортира и изнася в склада на "Пароцентрала-Железник".

От 2 години в парка, наричан от старозагорци Аязмото, както и в цялата страна, се наблюдава процес на загиване на черния бор, коментират специалистите. Санитарното мероприятие по отстраняване на напълно изсъхналите и заболели дървета цели запазване на здравословното състояние на парка и безопасността на посетителите. Поради продължителната суша и голямата гъстота, дърветата отслабват и биват нападнати от вредители по дървесината. Това води до покафеняване и опадане на иглиците. Нападнати от корояди дърветата загиват, обясняват озеленителите.

Санитарнотото мероприятие цели отстраняване на сухите дървета от вида чер бор и запазване на близките живи дървета. Работата по подготовката на терена е започнала още през декември с маркиране на всички дървета, които подлежат на премахване. Изрязването им се извършва в периода януари-февруари, преди затоплянето на времето и масовия летеж на вредителите. Освен това през зимните месеци посещаемостта на парка е по-малка, както и щетите върху все още неразлистените храсти и друга растителност.

По идея на озеленителите, изрязаните сухи дървета се влагат в семпло изработени приспособления за сядане и кътове за отдих.