Бургас и Варна може да останат без трафик-кули

Строителството на съоръженията се бави, алармира депутат от Комисията по транспрот

В Бургас и Варна може и да няма трафик-кули на двете големи пристанища в страната. Причината, е че до момента няма издадено строително разрешение за двете съоръжения, въпреки че още през декември миналата година работният проект е внесен в МРРБ. Това забавяне обаче може да се окаже погубно и страната ни да изгуби евро парите за двете съоръжения.

По този повод депутатът от ГЕРБ и член на Комисията по транспорт - Иван Вълков е отправил питане към транспротният министър Данаил Папазов, на какъв етап от реализацията се намира строителството на трафик-кулите.

„Бавенето заплашва изпълнението на проекта и неговото финансиране, тъй като срокът за изпълнение на договора е 14,5 месеца. По казуса трябва да се реагира спешно”, коментира Иван Вълков.

Съгласно проект „Изграждане на система за управление на корабния трафик - /VTMIS фаза 3/“ се предвижда привеждане в съответствие с новите директиви на ЕС на изградените вече системи – по отношение на услуги, технически изисквания и местоположение, както и строителство на нови трафик-кули във Варна и Бургас.

Новите директиви изискват внедряване на оборудването и софтуерни приложения, и създаването на национален морски център за електронна информация за реализация на концепцията за обслужване на едно гише съгласно Препоръка на ООН. 

През юни 2012 г. е сключен договор за безвъзмезна финансова помощ, проведени процедури, сключени са договори с избраните изпълнители за изготвяне на технически спецификации, консултантски услуги за изработване на техническа спецификация за инженеринг и методика за оценка на тръжната процедура за изграждане на брегови центрове за управление и информационно обслужване на корабоплаването в Бургас и Варна.

Сключеният договор за проектиране, изграждане и обзавеждане на сгради за брегови центрове за управление и информационно обслужване на корабоплаването Бургас и Варна е на стойност близо 3,8 млн. лв.